Băncile au înregistrat un deficit de lichiditate de 4,5 miliarde de lei în iunie, pentru prima dată în trei ani

Financiar   
Băncile au înregistrat un deficit de lichiditate de 4,5 miliarde de lei în iunie, pentru prima dată în trei ani

Sistemul bancar a trecut rapid de la excedent la deficit de lichiditate în raport cu banca centrală în ultimele două luni, pe fondul ieșirilor de capitaluri care au urmat primului tur al alegerilor prezidențiale.

Băncile au înregistrat un deficit mediu zilnic al lichidității de 4,5 miliarde de lei în iunie, față de un excedent de 0,5 miliarde de lei în mai și unul de 27,3 miliarde de lei în aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News

BNR a finanțat băncile prin operațiuni repo, cu un stoc mediu zilnic de 8,4 miliarde de lei. În același timp, băncile cu exces de lichidități au plasat 4,5 miliarde de lei zilnic la facilitatea de depozit a băncii centrale.

Trecerea de la excedent la deficit în doar două luni vine ca urmare a ieșirilor de capitaluri de după rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, cuplat cu instabilitatea politică generată de demisia premierului Ciolacu.

Banca centrală a intervenit pentru a atenua deprecierea leului și a cheltuit între 6 și 8 miliarde de euro din rezervă, ceea ce a dus și la drenarea lichidităților din piață.

Dobânzile au urcat de la 5,9% în aprilie, la 7,12% în iunie, în cazul ROBOR la 3 luni. Media dobânzilor interbancare zilnice (pe baza cărora se calculează IRCC) a urcat de a 5,55% la 6,39%.

Rezultatul dobânzilor interbancare mai mari s-a văzut în creșterea noilor valori ale ROBOR și IRCC aplicabile creditelor cu rată variabilă.

Situația din piață pare să se fi calmat recent, după formarea guvernului Bolojan și anunțarea unor măsuri pentru reducerea deficitului bugetar foarte ridicat, în principal creșterea taxării în acest an și următorul, urmată de o reducere a cheltuielilor de personal la stat.

BNR nu a mai ținut licitații repo în această săptămână. Totodată, dobânzile sunt în scădere. Rata zilnică la tranzacțiile interbancare a scăzut de la 6,55% finele lunii iulie la 5,63% luni. ROBOR la 3 luni a scăzut de la 7,09% la 6,77%.

Totuși, scăderea dobânzilor este limitată de așteptările privind inflația în următorul an. Rata anuală a inflației este așteptată să crească la 7,5-8% în perioada următoare, ca urmare a creșterii TVA, a accizelor, precum și a facturilor la electricitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
lichiditate
bnr
lichiditate banci
dobanda bnr
dobanda banci
robor
ircc
scadere dobanzi