Băncile din Europa de Est se așteaptă la creșterea creditelor neperformante

Băncile din Europa de Est se așteaptă la creșterea creditelor neperformante
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2020

Băncile din centrul, estul și sud-estul Europei se confruntă cu unul dintre cei mai dificili ani de după criza financiară globală și multe dintre ele se așteaptă să reducă creditarea și să se confrunte cu o creștere a creditelor neperformante, conform rezultatelor unui studiu publicat vineri, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sondajul realizat pe parcursul lunii martie de Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al Uniunii Europene, arată că aproape 65% din băncile intervievate se așteaptă ca ponderea creditelor neperformante (NPL) să crească în lunile următoare și să aprobe un număr "vizibil" mai mic de noi împrumuturi, scrie Agerpres.

Guvernul vrea să permită și în România, după model german, introducerea programului Kurzarbeit CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să permită și în România, după model german, introducerea programului Kurzarbeit

Concret, aproape 40% dintre băncile din centrul, estul și sud-estul Europei, care au fost intervievate după ce au fost introduse restricțiile din cauza pandemiei de coronavirus, au declarat că se așteaptă ca raportul dintre împrumuturi și depozite să scadă.

"Pandemia de coronavirus este o criză fără precedent. Însă, acțiunile coordonate și sprijinul la nivel european vor fi și ele fără precedent", a spus vicepreședintele BEI, Lilyana Pavlova.

Regiunea formată din centrul, estul și sud-estul Europei, care include 10 țări, printre care Polonia, Cehia, Ungaria și România, a început anul 2020 în forță, standardele de creditare relaxându-se, iar cererea de credite s-a accelerat.

Cu toate acestea, în prezent, băncile din regiune se așteaptă ca "cererea generală de finanțare să se reducă brusc, standardele de creditare să se înăsprească semnificativ, iar ratele de aprobare ale împrumuturilor să se reducă", se arată în concluziile sondajului. De asemenea, calitatea cererilor de împrumut este așteptată să se deterioreze semnificativ de-a lungul întregului spectru, de la firme și companii și până la gospodării.

Banca Europeană de Investiții (BEI) precizează însă că băncile au fost intervievate înainte ca guvernele să injecteze stimulente în economiile proprii, iar marile bănci centrale ale lumii, precum Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală americană, să inunde piețele financiare cu cele mai mari ajutoare anunțate vreodată până acum.

Cu toate acestea, între timp, o serie de instituții precum Fondul Monetar Internațional și-au înrăutățit estimările referitoare la recesiunea care va fi înregistrată de economia mondială, adăugând că există o foarte mare incertitudine cu privire la durata acesteia, astfel că există semne de întrebare cu privire la cât de mult se va restrânge creditarea bancară.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bei
credite neperformante