Băncile europene și-au înmulțit tranzacțiile personalizate pentru a reduce riscurile

Băncile europene și-au înmulțit tranzacțiile personalizate pentru a reduce riscurile
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2023

Băncile europene se îndreaptă din ce în ce mai mult spre tranzacții personalizate cu investitori precum fondurile de investiții pentru a reduce riscurile asociate cu portofoliile lor de credite și a-și îmbunătăți soliditatea financiară, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cele mai mari bănci din zona euro supravegheate de Banca Centrală Europeană (BCE) au încheiat anul trecut tranzacții de acest fel cu o valoare record de 174 de miliarde de euro, a informat autoritatea de reglementare, scrie Agerpres.

Google elimină limita de fișiere impusă serviciului Drive CITEȘTE ȘI Google elimină limita de fișiere impusă serviciului Drive

Aceste tranzacții în legătură cu care se susține un transfer semnificativ al riscului (significant risk transfer - "SRT") nu sunt noi, dar pentru că în mod obișnuit sunt bilaterale și private, datele cu privire la ele nu sunt făcute publice și detaliile sunt ținute secrete.

Prin descărcarea unei părți din riscurile asociate cu împrumuturile lor, băncile pot să își reducă în mod semnificativ necesarul de capital pe care trebuie să îl pună deoparte pentru a acoperi pierderile potențiale, potrivit firmei de avocatură Clifford Chance.

Spre deosebire de o securitizare tradițională, în cadrul căreia activele unei bănci sunt mutate într-o entitate separată care vinde valori mobiliare investitorilor, tranzacțiile de tip SRT imită de multe ori o vânzare. În cazul securitizării sintetice, o bancă transferă riscul via instrumente derivate de credit sau garanții dar păstrează în continuare expunerile suport.

Potrivit surselor citate de Reuters, prin utilizarea tranzacțiilor de tip SRT o bancă poate transfera riscuri de pierderi echivalente cu 7% până la 12% din portofoliul de credite.

Pentru investitori, atractivitatea tranzacțiilor de tip SRT este conferită de un randament mai puțin volatil decât multe active cu venit fix care se tranzacționează în mod deschis, și în funcție de calitatea portofoliului de credite, recompense mai mari sub forma unui cupon pentru protecția oferită băncii.

"Interesul investitorilor a crescut", spune Jason Marlow, director la echipa de gestionare a portofoliului de credite corporate a băncii britanice Barclays. Potrivit lui Marlow, băncile care în trecut recurgeau la tranzacții de tip SRT odată la trei ani, acum le încheie "odată sau chiar de mai multe ori pe an" pentru a elibera linii de credit care pot fi utilizate pentru noi împrumuturi într-un climat în care există constrângeri asupra capitalului.

BCE, instituția care supervizează în mod direct cele mai importante bănci din zona euro, a dezvăluit pentru Reuters că cea mai mare parte a tranzacțiilor de tip SRT încheiate în 2022 a implicat împrumuturi care erau performante, o modificare față de situația din 2021 când creditele cu probleme au reprezentat mai mult de o treime din tranzacțiile de tip SRT.

De asemenea, primul trimestru al acestui an "a fost unul deosebit de aglomerat", spune Olivier Renault, director la Pemberton Asset Management, care vinde băncilor protecție pentru portofoliile lor de credite. Firma sa discută cu băncile planuri pentru "peste 50 de tranzacții de tip SRT" și se așteaptă la un număr solid în 2023 "în condițiile în care băncile au puține opțiuni la dispoziție pentru a-și majora rata de capitalizare".

Chiar dacă băncile utilizau și în trecut astfel de tranzacții, colapsul celor două bănci americane și salvarea în extremis a băncii elvețiene Credit Suisse a agravat îngrijorările cu privire la impactul unei încetiniri a economiei asupra portofoliilor de credite ale băncilor. În plus, au crescut și costurile de finanțare ale băncilor după lovitura dată deținătorilor de obligațiuni de tip Additional Tier 1 (AT1), ca urmare a salvării Credit Suisse de către UBS. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
tranzactii