Băncile spaniole ar putea datora împrumutaților ipotecari miliarde de euro, după o decizie a Curții Europene de Justiție

Băncile spaniole ar putea datora împrumutaților ipotecari miliarde de euro, după o decizie a Curții Europene de Justiție

Sursa foto: Alexsalcedo | Dreamstime.com

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2016

Bănci spaniole precum Banco Popular Espanol și BBVA ar putea fi nevoite să returneze clienților care au contractat credite ipotecare sume de ordinul miliardelor de euro, reprezentând dobânzi incorecte, în urma unei decizii definitive a Curții Europene de Justiție, informație care a dus la scăderea acțiunilor acestora cu până la 10%, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Împrumutații care au plătit dobânzi prea mari pentru creditele imobiliare contractate anterior unei măsuri de plafonare luate de autorități în mai 2013 au dreptul să își recupereze banii de la bănci, au decis miercuri judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene, scrie News.ro.

Potrivit Curții, limitarea rambursării banilor este ilegală, iar clienții nu ar trebui să fie supuși unor termeni incorecți.

Acțiunile Banco Sabadell au scăzut cu până la 7,5%, iar cele ale Banco Popular  cu până la 10,5%, cel mai amplu declin în cadrul indicelui IBEX 35.

”Decizia vine ca o surpriză și este un moment prost pentru băncile spaniole, care majoritatea vor fi nevoite să constituie provizioane suplimentare”, a declarat Daragh Quinn, analist la Keefe Bruyette & Woods.

BBVA a estimat în iulie că impactul maxim al unei decizii nefavorabile ar fi de 1,2 miliarde de euro, în timp ce CaixaBank a anunțat atunci că ar trebui să returneze clienților până la 1,25 miliarde de euro. . CaixaBank a provizionat deja 5515 milioane de euro în acest scop.

Riscul de returnare a banilor a existat pentru băncile spaniole încă de când Curtea Supremă a țării a declarat ilegali termenii creditelor ipotecare care împiedicau scăderea costurilor de împrumut odată cu dobânzile de referință.

Băncile italiene au nevoie de cel puțin 52 miliarde de euro pentru a-și curăța activele CITEȘTE ȘI Băncile italiene au nevoie de cel puțin 52 miliarde de euro pentru a-și curăța activele

În aprilie, o curte din Madrid a ordonat unor 40 de bănci, între care CaixaBank, să returneze împrumutaților dobânzile suplimentare plătite de aceștia după decizia Curții Supreme din mai 2013.

Banco Sabadell nu este afectată de decizia Curții Europene, iar clauzele sale au fost legale și transparente, a spus un purtător de cuvânt al acesteia. Banca a renegociat unele clauze și a format provizioane, a precizat el.

Decizia nu afectează solvabilitatea sau soliditatea Banco Popular, a arătat un purtător de cuvânt al instituției financiare, precizând că impactul total al deciziei este de 639 de milioane de euro, iar banca a provizionat deja 305 milioane de euro.

Oficialii BBVA și ai CaixaBank nu au dorit să comenteze.

Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, nu este afectată de decizie, pentru că nu folosește plafoane pentru contractele de credite ipotecare.

Majoritatea creditelor imobiliare din Spania sunt acordate în funcție de dobânda de referință Euribor, potrivit Băncii Spaniei, care estimează că în 2009 o treime din ipoteci aveau atașate dobânzi minime și maxime. În condițiile în care Euribor a scăzut de la 5,39% în 2008 la un minim record de 0,074% în noiembrie, clienții cu credite care au atașate plafoane pentru dobânzi nu au beneficiat.

viewscnt
Afla mai multe despre
banco popular espanol
bbva