BCE se așteaptă la o creștere mai puternică și o inflație mai redusă în zona euro în 2023

BCE se așteaptă la o creștere mai puternică și o inflație mai redusă în zona euro în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2023

Zona euro ar urma să înregistreze o inflație mai redusă și o creștere economică mai puternică decât se anticipa în 2023, ca urmare a declinului prețurilor la energie și a faptului că economia a rezistat mai bine la contextul internațional dificil, arată cele mai noi prognoze publicate de Banca Centrală Europeană (BCE), informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, conform estimărilor economiștilor de la BCE, inflația medie în zona euro ar urma să ajungă la 5,3% în 2023, față de un avans de 6,3% prognozat în luna decembrie, pentru ca ulterior să se reducă la 2,9% în 2024 și la 2,1% în 2025. În paralel, însă, inflația de bază a continuat să crească în luna februarie și economiștii BCE se așteaptă ca aceasta să atingă o medie de 4,6% în 2023, semnificativ mai mare decât în prognozele din decembrie. Ulterior, inflația de bază se va reduce până la 2,5% în 2024 și 2,2% în 2025, scrie Agerpres.

VIDEO Confruntări violente în Franța, după ce Macron a forțat adoptarea legii prin care crește vârsta de pensionare CITEȘTE ȘI VIDEO Confruntări violente în Franța, după ce Macron a forțat adoptarea legii prin care crește vârsta de pensionare

De asemenea, BCE și-a revizuit în sus estimările privind creșterea economică înregistrată de zona euro, până la 1% în 2023, de la 0,5% cât estima anterior, pentru ca în 2024 și 2025 ritmul de creștere să accelereze la 1,6%, susținut de o piață a muncii robustă, îmbunătățirea încrederii și o revenire a veniturilor reale.

BCE subliniază însă că noile sale prognoze macroeconomice au fost finalizate la începutul lunii martie, înainte de recentele tensiuni de pe piețele financiare. "În consecință, aceste tensiuni creează o incertitudine suplimentară cu privire la scenariile de bază privind inflația și creșterea economică", subliniază instituția de la Frankfurt.

Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative, ignorând haosul de pe piețele financiare și solicitările investitorilor privind renunțarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii. Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 3,50%, 3,75% și, respectiv, 3,00%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi
rate