BCE ține dobânzile, dar semnalează că ar putea anunța noi măsuri de stimulare în decembrie

BCE ține dobânzile, dar semnalează că ar putea anunța noi măsuri de stimulare în decembrie
scris 29 oct 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) nu a modificat joi nivelul dobânzilor și programele de achiziții actuale, dar a semnalat că ar putea adopta, în decembrie, noi măsuri de stimulare.

Christine Lagarde, președintele BCE, a declarat, într-o conferință de presă, că revenirea economică din zona euro a încetinit mai repede decât era anticipat. Totodată, rata anuală a inflației în zona euro va rămâne, cel mai probabil, în teritoriu negativ până în prima parte a anului viitor.

"În contextul actual caracterizat de o balanță a riscurilor înclinată în sens negativ, Consiliul guvernatorilor va evalua cu atenție informațiile noi, inclusiv cu privire la dinamica pandemiei, la perspectivele introducerii unor vaccinuri și la evoluția cursului de schimb. Noua rundă de proiecții macroeconomice ale experților Eurosistemului din luna decembrie va permite o reevaluare aprofundată a perspectivelor economice și a balanței riscurilor. Pe baza acestei evaluări actualizate, Consiliul guvernatorilor își va recalibra instrumentele, după caz, pentru a răspunde evoluției situației și a asigura menținerea unor condiții favorabile de finanțare în vederea sprijinirii redresării economice și a contracarării impactului negativ al pandemiei asupra traiectoriei proiectate a inflației. Aceasta va favoriza convergența susținută a inflației în direcția obiectivului urmărit, în concordanță cu angajamentul său în favoarea simetriei", potrivit oficialilor BCE.

Prețurile locuințelor, cererea, oferta și tranzacțiile și-au revenit vizibil, după eliminarea restricțiilor de circulație CITEȘTE ȘI Prețurile locuințelor, cererea, oferta și tranzacțiile și-au revenit vizibil, după eliminarea restricțiilor de circulație

Deocamdată, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, −0,50%. 

De asemenea, programele de achiziții nu au fost modificate.

În iunie, BCE a majorat programul de achiziții de urgență în perioada pandemiei până la 1.350 miliarde de euro, în încercarea de a stimula relansarea economiilor din zona euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi
stimulare zona euro
lagarde
economia zonei euro
declin economic
scadere pib