BCE va continua să majoreze dobânzile

BCE va continua să majoreze dobânzile
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2023

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că inflația în zona euro este încă mult prea ridicată astfel că BCE trebuie să continue să înăsprească politica monetară și să evite să declare victoria în lupta cu prețurile de consum, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a majorat costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, astfel că dobânda la depozite a urcat din teritoriul negativ până la 3,5%, și a promis că vor urma și alte majorări în încercarea de a opri avansul inflației, scrie Agerpres.

Undă verde: Regina Maria a preluat pachetul majoritar la clinicile dentare Dr. Leahu CITEȘTE ȘI Undă verde: Regina Maria a preluat pachetul majoritar la clinicile dentare Dr. Leahu

"Este puțin probabil ca, în viitorul apropiat, banca centrală să fie în măsură să afirme cu certitudine că dobânzile au atins punctul de vârf", a declarat Lagarde la forumul anual al BCE organizat la Sintra, Portugalia. "Fără o modificare importantă a perspectivei, vom continua să majorăm dobânzile în luna iulie", a adăugat Lagarde.

În luna mai, inflația de bază în zona euro a fost de 6,1%, în scădere față de o valoare de 7% în luna aprilie, dar cu mult peste ținta de inflație a BCE, care este de 2%.

"Inflația în zona euro este mult prea mare și se pare că va rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp...Această persistență este provocată de faptul că inflația își face simțite efectele în economie în faze, pe măsură ce diferiți agenți economici încearcă să transfere costurile pe seama celorlalți", a precizat Christine Lagarde.

Chiar dacă zona euro a intrat recent în recesiune, firmele nu renunță la angajați, o evoluție neașteptată care alimentează creșterile salariale. O altă problemă este că o mare parte din creșterea gradului de ocupare are loc în sectoare cu o productivitate scăzută. "Toate acestea înseamnă că ne vom confrunta cu mai mulți ani de creșteri ale salariilor nominale, în care presiunile pe partea costurilor cu mâna de lucru vor fi exacerbate de creșterea limitată a productivității", a spus Lagarde.

FOTO Grupul Leoni, preluat recent de miliardarul austriac Stefan Pierer, deschide o nouă fabrică în România CITEȘTE ȘI FOTO Grupul Leoni, preluat recent de miliardarul austriac Stefan Pierer, deschide o nouă fabrică în România

Toate aceste evoluții forțează BCE să se angajeze în mod clar că va menține dobânzile ridicate pentru o perioadă prelungită. "Trebuie să comunicăm în mod clar că vom rămâne la aceste nivele atât timp cât va fi nevoie. Asta va asigura că majorarea dobânzilor nu generează așteptări referitoare la o inversare mult prea rapidă a politicii monetare și va permite ca impactul deplin al acțiunilor noastre anterioare să se materializeze", a subliniat președintele BCE.

Prin scumpirea creditului, băncile centrale vor să frâneze cererea de credite imobiliare, credite de consum sau pentru investiții din partea companiilor, ceea ce, potrivit teoriei economice convenționale, duce la o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi