Premierul Orban vorbește de înființarea unui ”fond de Investiții”, după ce a decis desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții inițiat de PSD

Premierul Orban vorbește de înființarea unui ”fond de Investiții”, după ce a decis desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții inițiat de PSD
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 16 dec 2019

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul are în lucru o serie de proiecte de sprijinire a capitalului românesc, precum un sistem de sprijin al internaționalizării companiilor românești, simplificări procedurale pentru firme, dar și ”realizarea unui fond de investiții”. Recent, Guvernul a arătat că Fondul de Dezvoltare și Investiții, administrat de Comisia de Prognoză, va fi desființat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Avem mult proiecte, de la realizarea unui fond de investiții până la un sistem de sprijin al internaționalizării companiilor românești, de la simplificări procedurale până la programe care într-adevăr să susțină dezvoltarea afacerilor și care să încurajeze câți mai mulți oameni să pornească afaceri”, a declarat prim-ministrul Orban, cu prilejul participării la ”Forumul Capitalului Românesc”.

Orban nu a dat mai multe cu privire la înființarea acestui fond, dar întrebat de Profit.ro cu privire la sursele de finanțare ale acestuia, premierul a susținut că Guvernul va găsi resursele necesare, inclusiv din listarea anumitor companii la bursă.

Tranzacție: Un pachet de 35% din acțiunile lanțului de cafenele 5 To Go - preluat de un fond de investiții creat împreună cu Sacha Dragic, proprietarul SuperBet CITEȘTE ȘI Tranzacție: Un pachet de 35% din acțiunile lanțului de cafenele 5 To Go - preluat de un fond de investiții creat împreună cu Sacha Dragic, proprietarul SuperBet

Premierul a făcut acest anunț în contextul în care a dat asigurări că Executivul condusn de el nu va face discriminare între capitalul străin și cel românesc, subliniind însă că ponderea capitalului autohton în diferite domenii trebuie să crească deoarece numprul de companii la mia de locuitori România este mult sub media europeană.

Guvernul, a arătat Orban, mai are de făcut însă foarte multe cu privire la sprijinul administrativ acordat firmelor, precum reducerea perioadeie necesare de înregistrare a unei firme sau de acordare a certificatului de plătitor de TVA.

Aviz tacit: părinții primesc 150 euro să angajeze bonă, bunicii primesc indemnizație să crească nepoți CITEȘTE ȘI Aviz tacit: părinții primesc 150 euro să angajeze bonă, bunicii primesc indemnizație să crească nepoți

Premierul Ludovic Orban a anunțat, săptămâna trecută, că Fondul de Dezvoltare și Investiții, care a fost administrat de Comisia Națională de Prognoză, va fi desființat, deoarece a fost "o șmecherie electoralistă". Orban a afirmat că prin acest fond li s-a dat iluzia unor primari că pot realiza proiecte de investiții fără a exista prevederi bugetare în acest sens.

“Chiar m-au întrebat la Asociația Municipiilor ce avem de gând cu Fondul de Dezvoltare și Investiții. Răspunsul meu a fost foarte clar, trebuie desființat. Asta este o șmecherie electoralistă în care li s-a dat iluzia unor primari că pot să realizeze niște proiecte de investiții fără să existe prevederi bugetare, fără să existe banii necesari pentru susținerea acestor obiective de investiții în buget. Deci Fondul de Dezvoltare și Investiții trebuie desființat”, a declarat Orban.

Guvernul Dăncilă a înființat însă, în noiembrie 2018, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), care ar fi urmat să aibă o capitalizare de circa 9 miliarde de lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
orban
fond
investitii
companii
guvern