Bitcoin sare în premieră de 2.200 dolari. "Regretul" unui trader: 1.000 dolari investiți în moneda virtuală în 2010 ar valora acum 35 milioane dolari

Bitcoin sare în premieră de 2.200 dolari. "Regretul" unui trader: 1.000 dolari investiți în moneda virtuală în 2010 ar valora acum 35 milioane dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 mai 2017

Bitcoin a atins marți un nou maxim absolut, depășind în premieră valoarea de 2.200 de dolari/unitate, în contextul creșterii interesului printre investitori pentru plasamentele alternative. Moneda virtuală se află pe un trend ascendent încă de anul trecut, însă în ultimele luni creșterea a accelerat puternic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 16:40 marți, un Bitcoin era tranzacționat la 2.242,56 dolari, în urcare cu 3,1% raportat la închiderea de ieri, de 2.174,82 dolari.

Potrivit unui grafic al “regretelor” publicat ieri de Jeroen Blokland, manager de portofolii la administratorul de active Robeco, din Olanda, o investiție de 1.000 dolari în achiziția de Bitcoin realizată în iulie 2010, când criptomoneda a început să fie trazacționată pe platformele internaționale, valorează în prezent peste 35 milioane de dolari. Un plasament similar în acțiunile incluse în indicele S&P 500 ar valora acum circa 2.500 de dolari (excluzând divendele).

De la începutul lunii, prețul Bitcoin a crescut cu aproximativ 67%, în timp ce S&P 500 a pierdut circa 0,1%, scrie MarketWatch.

Evident, comparația între cele două tipuri de active nu este tocmai corectă, în special având în vedere diferențele de riscuri la care se expun investitorii, precum și numărul mic de monede virtuale aflate în circulație. Însă evoluția prețului Bitcoin rămâne spectaculoasă, remarcă Blokland, care se numără printre investitorii în moneda virtuală.

Bitcoin sare în premieră de 2.200 dolari.

În ceea ce privește volatilitatea Bitcoin, aceasta se menține mult peste nivelurile observate pentru activele tradiționale, chiar și în perioadele de criză. Astfel, volatilitatea medie anuală în cazul criptomonedei s-a situat la 127,2% începând cu iulie 2015, comparativ cu o volatilitate medie de 13,5% pentru acțiunile din S&P 500, sau de 16,1% pentru aur. Tot spre comparație, volatilitatea indicelui Nasdaq pe durata bulei IT nu a depășit 26%, sau o cincime din volatilitatea medie a Bitcoin, notează Blokland pe blogul său.

Manfred Hubner, directorul portalului de analize de piață Sentix.de, compară evoluția Bitcoin cu Mania Lalelor din secolul al XVII-lea, sau cu o schemă Ponzi, și spune că așteptările investitorilor s-au modificat în ultimele săptămâni, astfel că prețul Bitcoin s-ar putea corecta brusc în perioada următoare.   

Lansată în 2009, Bitcoin a devenit în doar câțiva ani cea mai populară criptomonedă din lume, în pofida lipsei unui cadru de reglementare legal și a volatilității crescute.

Potrivit unui studiu al firmei britanice de consultanță în domeniul tehnologic Magister Advisors, Bitcoin ar putea deveni, până în anul 2030, a șasea cea mai utilizată monedă din lume pentru constituirea rezervelor valutare la nivelul băncilor centrale din întreaga lume, alături de euro, dolar, lira sterlină, yen și dolarul canadian.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
pret
maxim absolut
volatilitate