SoftBank Vision, cel mai mare fond tech din lume, a strâns 93 miliarde dolari în prima rundă de finanțare. Apple, Qualcomm și Sharp, printre investitori

SoftBank Vision, cel mai mare fond tech din lume, a strâns 93 miliarde dolari în prima rundă de finanțare. Apple, Qualcomm și Sharp, printre investitori
scris 21 mai 2017

SoftBank Vision Fund, fond creat de conglomeratul nipon SoftBank Group împreună cu Guvernul saudit, a anunțat că a strâns peste 93 miliarde de dolari în cadrul primei runde majore de finanțare. Pe lista investitorilor se regăsesc Apple, Foxconn, Qualcomm și Sharp, iar obiectivul fondului din industria tech este de a ajunge la un capital de 100 miliarde de dolari în șase luni.

“Următoarea etapă a Revoluției Informaționale este în desfășurare, iar pentru a clădi afacerile care vor face acest lucru posibil este nevoie de investiții pe termen lung la o scară fără precedent“, potrivit unui comunicat SoftBank Group.

Principalii investitori în SoftBank Vision, a cărui înființare a fost anunțată în octombrie anul trecut, sunt SoftBank Group și Fondul de Investiții Publice (PIF) al Arabiei Saudite. Pe lista companiilor care au participat la prima rundă de finanțare se mai află Mubadala Investment Company, holding cu capital de stat din Emiratele Arabe Unite, Apple, Foxconn Technology, Qualcomm și Sharp.

Nassim Taleb: Globalizarea este o epavă. Va fi mai rău decât în 2007, pentru că bursa va cădea și mai de sus CITEȘTE ȘI Nassim Taleb: Globalizarea este o epavă. Va fi mai rău decât în 2007, pentru că bursa va cădea și mai de sus

SoftBank s-a angajat să contribuie cu 28 miliarde de dolari la capitalizarea fondului, PIF a agreat o finanțare de 45 miliarde de dolari într-un interval de cinci ani, iar Apple a anunțat, în ianuarie, că va pune la bătaie 1 miliard de dolari. Potrivit Reuters, contribuția Mubadala va fi de 15 miliarde de dolari.

“Technologia are potențialul de a aborda cele mai mari provocări și riscuri cu care se confruntă astăzi omenirea. Companiile care lucrează la soluționarea acestor probleme au nevoie de capital pe termen lung și de parteneri de investiții strategici și vizionari, care au resursele necesare pentru a le cultiva succesul”, arată, în comunicat, Masayoshi Son, președintele și directorul general al SoftBak Group.

SoftBank Vision se va axa pe investiții de cel puțin 100 milioane de dolari în sectoare tehnologice precum Internetul tuturor Lucrurilor (IoT), inteligența artificială, robotică, aplicații mobile și tehnici de calcul, telecomunicații etc.

De asemenea, fondul își rezervă dreptul de a achiziționa anumite companii care au fost cumpărate sau sunt în curs de preluare de către SoftBank Group, inclusiv participația de 24,99% din acțiunile producătorul britanic de cipuri ARM Holdings, pentru care grupul japonez a plătit 32 miliarde de dolari, și deținerile la Guardant Health, Intelsat, Nvidia, OneWeb și Social Finance Inc (SoFi).

Alte investiții SoftBank Group care ar putea ajunge în portofoliul SoftBank Vision includ participația la startup-ul britanic din domeniul simulărilor virtuale Improbable, achiziționată la începutul lunii, precum și deținerea la Didi Chuxing, corespondentul Uber din China.

viewscnt
Afla mai multe despre
softbank vision fund
finantare
investitii
apple
qualcom
sharp
foxconn
pif