BNR este așteptată să mențină neschimbată rata cheie la prima ședință din 2024, chiar dacă inflația a scăzut

BNR este așteptată să mențină neschimbată rata cheie la prima ședință din 2024, chiar dacă inflația a scăzut
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 ian 2024

Economiștii din bănci anticipează că Banca Națională a României va menține rata cheie la nivelul de 7%, stabilit încă de acum un an. Deși inflația a scăzut sub rata cheie în noiembrie, analiștii cred că aceasta va reveni pe creștere în prima parte a anului curent și că BNR va prefera să rămână prudentă și să mai aștepte câteva luni până la prima mutare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inflația a surprins analiștii în noiembrie, cu o scădere a ratei anuale la 6,7%, de la 8,1% în octombrie, la cel mai redus nivel din doi ani. Guvernatorul BNR a spus în mai multe rânduri că un semnal pentru reducerea ratei cheie, aflată la nivelul de 7% încă din ianuarie 2023, este scăderea inflației sub acest nivel.

INFOGRAFIC Apartamentele din România sunt din nou mai scumpe. La cât au ajuns în fiecare mare oraș CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Apartamentele din România sunt din nou mai scumpe. La cât au ajuns în fiecare mare oraș

Creșterile de taxe și accize de la începutul acestui an, care vor alimenta noi scumpiri, reprezintă însă unul dintre motivele pentru care BNR va mai aștepta cu relaxarea suplimentară a politicii monetare – deși inflația la finele lui 2023, care va fi comunicată vineri, va fi probabil sub prognoza de 7,5% a băncii centrale.

Ședința de vineri, 12 ianuarie, ar fi a opta consecutivă în care BNR păstrează nemodificate dobânzile.

INFOGRAFIC Extragerile de gaze din depozite au depășit producția internă și au bătut recordul din friguroasa iarnă 2016-2017. Importuri pentru acoperirea consumului curent CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Extragerile de gaze din depozite au depășit producția internă și au bătut recordul din friguroasa iarnă 2016-2017. Importuri pentru acoperirea consumului curent

„Într-adevăr, inflația este acum sub rata cheie, o condiție pentru ca BNR să înceapă tăierea dobânzilor. Dar cum condițiile financiare reale sunt de fapt în relaxare (ca urmare a lichidității excesive), salariile sunt în creștere puternică și alimentează consumul viitor și deficitul bugetar este mai mare decât cel dorit în anii următori, nu ne așteptăm ca banca centrală să vadă ca suficiente cele mai recente date de inflație și nici nu ne așteptăm să-și reducă în mod semnificativ tonul în ceea ce privește sublinierea riscurilor și presiunilor din viitor”, arată analiștii ING Bank Valentin Tătaru, Ștefan Poșea și Frantisek Taborsky.

De altfel, analiștii ING se așteaptă ca în acest an creșterile salariale (care au ajuns la 17% pe an în octombrie 2023) să fie principalul factor care să încetinească dezinflația, în absența unor evenimente externe. Creșterile salariale de două cifre sunt așteptate de ING și în 2024, susținute de majorările de la stat, chiar dacă sectorul privat nu va mai menține ratele de anul trecut.

O companie din România, condusă de un fost inspector anti-corupție al Republicii Moldova, a ajuns cel mai mare furnizor de GPL al Ucrainei CITEȘTE ȘI O companie din România, condusă de un fost inspector anti-corupție al Republicii Moldova, a ajuns cel mai mare furnizor de GPL al Ucrainei

„Opinia noastră, pe care o menținem de multă vreme, este că sarcina fiscală mai mare este un pericol mai mare la adresa investițiilor private și a creșterii economice decât presiunile de creștere a prețurilor”, adaugă analiștii băncii olandeze.

Banca olandeză anticipează că BNR va tăia rata cheie la ședința din luna mai, și să ajungă la 5,5% la finele anului.

Tot din mai se așteaptă și BCR ca banca centrală să vină cu prima scădere a ratei cheie. BCR vede o dobândă redusă până la 5,75% până la  finele anului.

GRAFICE Încrederea în economia românească a continuat să-și revină pe finalul lui 2023. Cele mai bune date din an CITEȘTE ȘI GRAFICE Încrederea în economia românească a continuat să-și revină pe finalul lui 2023. Cele mai bune date din an

„În pofida scăderii inflației sub nivelul ratei cheie în noiembrie, creșterea așteptată a prețurilor de consum din primul trimestru și amânarea consolidării fiscale probabil că vor întârzia tăierea ratei cheie până la ședința din mai”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

O apreciere suplimentară a leului ar putea determina BNR să reducă mai rapid dobânda cheie, însă acesta nu este scenariul de bază al BCR.

Dascălu subliniază că o relaxarea prematură a politicii monetare este riscantă din cauza mai multor motive: creșterea economică a României a rămas peste potențial, fiind cea mai mare din regiune; cheltuielile guvernamentale sunt mai mari decât ar fi trebuit, după amânarea reducerii deficitului; așteptările inflaționiste pe termen mediu sunt peste ținta BNR; salariile au o creștere robustă, ceea ce va menține inflația de bază peste rata principală de inflație.

 Jumătate dintre mașinile înmatriculate în România au fost electrificate CITEȘTE ȘI Jumătate dintre mașinile înmatriculate în România au fost electrificate

Cea mai recentă prognoză a băncii centrale arată că inflația nu va reveni în țintă în acest an, când rata este estimată la 4,8%, ci abia în trimestrul al treilea din 2025, când ar urma să coboare la 3,3%.

Chiar dacă BNR nu a scăzut dobânda cheie cum au făcut-o alte bănci centrale din regiune (Banca Poloniei de la 6,75% la 5,75%, Banca Ungariei de la 13% la 10,75%, Banca Cehiei de la 7% la 6,75%), totuși dobânzile din piață au scăzut pe parcursul anului trecut, pe măsură ce excedentul de lichiditate din piață a crescut până la noi recorduri. Astfel, ratele s-au aliniat în jurul dobânzii de 6% a facilității de depozit.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
dobanda bnr
dobanda referinta
inflatie