BRI recomandă băncilor închiderea unor sucursale pentru creșterea profiturilor

BRI recomandă băncilor închiderea unor sucursale pentru creșterea profiturilor
scris 27 iun 2016

Băncile ar trebui să închidă unele sucursale pentru a crește profiturile și a reveni la o creștere sustenabilă pe termen lung, se arată într-un raport publicat duminică de Banca Reglementelor Internaționale (BRI), transmite Reuters.

Cu toate acestea, închiderea de sucursale bancare reprezintă un subiect sensibil din punct de vedere politic, în special în Europa, unde oponenții susțin că mai adesea sunt afectate regiunile îndepărtate sau cele unde locuiesc persoanele sărace.

BRI, considerată 'banca centrală a băncilor centrale', susține că după ce băncile și-au consolidat rezervele de capital a venit timpul să se concentreze și pe profitabilitate. În acest sens, dobânzile reduse, creșterea economică anemică și înmulțirea creditelor neperformante obligă băncile să găsească alte modalități de majorare a veniturilor consideră BRI.

"Va fi vital să fie reduse capacitățile excesive. Un indicator al posibilei supracapacități îl reprezintă densitatea de sucursale bancare", se arată în raportul anual al BRI.

Băncile din Europa au început deja să ia măsuri în acest sens. Deutsche Bank și Santander sunt ultimele mari bănci europene care recent au anunțat că vor reduce în mod semnificativ rețeaua de sucursale.

Filmele și seriale de pe Netflix ar putea fi vizionate și fără conexiune la internet CITEȘTE ȘI Filmele și seriale de pe Netflix ar putea fi vizionate și fără conexiune la internet

Cifrele din raportul BRI arată că numărul de sucursale bancare la 100.000 de adulți în Spania și Italia este de 60 până la 70, comparativ cu mai puțin de 40 în Japonia și SUA.

Comentarii venite de la BRI sunt similare cu cele ale organismelor europene de reglementare care susțin că Europa este "suprabancarizată", ceea ce sugerează că băncile ar trebui să se consolideze mai repede pentru a rezolva problema profitabilității reduse.

Fondată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaționale este cea mai veche instituție financiară internațională. BRI este contraparte pentru tranzacțiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI servește și ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituțiile de emisiune monetară și drept centru de cercetare economică și monetară. De asemenea, BRI acționează, printre altele, și ca agent sau mandatar pentru operațiunile financiare internaționale.

Sursa: Agerpres

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
bri