Bursa de Valori Bucuresti anunță record absolut de tranzacționare în 2020: aproape 18,3 miliarde lei, cea mai ridicată valoare din istoria bursei românești

Bursa de Valori Bucuresti anunță record absolut de tranzacționare în 2020: aproape 18,3 miliarde lei, cea mai ridicată valoare din istoria bursei românești
scris 12 ian 2021

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat marți un record absolut de tranzacționare realizat în 2020, când investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro, cea mai ridicată valoare din istoria bursei românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Record absolut de tranzacționare realizat în 2020 la Bursa de Valori București (BVB): investitorii prezenți pe bursa românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Este cea mai mare valoare înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007. Atunci, valoarea tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 14,7 miliarde lei”, arată BVB.

Valori record de tranzacționare au fost realizate pe segmentul principal în 2020 și în ceea ce privește lichiditatea medie zilnică. Astfel, media zilnică de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare (acțiuni, instrumente cu venit fix, produse structurate, unități de fond, ETF) a ajuns la 73,36 milioane lei, echivalentul a 15,15 milioane euro, cu 54% peste nivelul din 2019 și cu 24,9% peste nivelul de 58,72 milioane lei realizat în 2007, scrie News.ro.

Brandul britanic Morphy Richards intră în România CITEȘTE ȘI Brandul britanic Morphy Richards intră în România

Piața de capital din România a încheiat anul 2020 cu o creștere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, ceea ce reprezintă o performanță într-un context dominat de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus.

Mai mult, indicele BET-TR a încheiat anul 2020 la un nivel de peste 16.500 de puncte, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric.

”Piața de capital a demonstrat, în poate cel mai complicat an din istoria recentă, de ce este o sursă de oportunități atât pentru companii, cât și pentru investitorii interesați să-și sporească bunăstarea. Investitorii individuali au găsit la BVB oportunități de tranzacționare excelente care să corespundă profilului lor de risc. În același timp, companiile au putut apela cu încredere la mecasnismele oferite de piața de capital, iar statul român a putut accesa, rapid și eficient, lichiditățile de care avea nevoie într-un context extrem de dificil. În 2020, la BVB au avut loc 3 listări de pachete de acțiuni, 6 emisiuni de titluri de stat și 11 emisiuni de obligațiuni, ceea ce a dus totalul finanțărilor realizate prin intermediul pieței de capital la 5,4 miliarde lei sau 1,1 miliarde euro. Obiectivul nostru este să creștem lichiditatea și acest lucru ne-a reușit pentru că anul trecut am avut parte de cel mai bun an de tranzacționare din istoria BVB. Prin urmare, nu mai este cazul să ne uităm la 2007 ca la un reper pentru că deja am depășit acel nivel. Nu putem conduce bursa dacă ne uităm tot timpul în oglinda retrovizoare. Ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut pentru dezvoltarea bursei noastre,” a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al Burseide Valori București.

Acesta privește cu încredere la 2021, când bursa va continua să-și consolideze poziția de principal canal de finanțare pentru companiile românești și de principală sursă de acumulare de capital pentru investitori.

”Vrem să ducem BVB cât mai aproape de clienții de retail și explorăm toate canalele care ne ajută să ne atingem acest obiectiv. Anul 2021 a avut un început puternic pozitivpe majoritatea burselor, iar măsurile de protejare a sănătății publice adoptate de diferitestate, precum și apariția și distribuția vaccinurilor semnalizează că actuala criză sanitară poate fi depășită. Trăim în continuare într-un mediu marcat de dobânzi scăzute și exces de lichiditate, ceea ce va susține prețul acțiunilor,” a mai spus președintele BVB.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, spune că anul 2020 cu siguranță va rămâne în istoria pieței de capital ca un reper pentru dezvoltarea viitoare a bursei.

”Promovarea la statutul de Piață Emergentă, inițierea proiectului de Contraparte Centrală și demararea unui parteneriat pentru implementarea de soluții tehnologice la nivelul grupului BVB sunt elementele-cheie menite să transforme fundamental piața de capital românească,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Prioritatea numărul unu pentru 2021 este creșterea numărului de investitori și creșterea participării voluntare la piața de capital, spune el.

”În continuare este esențial să avem un parteneriat cu autoritățile pentru dezvoltarea pieței de capital și ne dorim să vedem cât mai multe companii de stat la cota bursei pentru că prin listarea unor pachete minoritare pe bursă se eficientizează activitatea acestor companii prin regulile impuse de piața de capital. Este foarte important ca Guvernul să utilizeze intensiv piața de capital, am văzut acest lucru în 2020 prin emisiuni de titluri de stat, și ne dorim ca în perioada următoare să vedem și decizii privind reluarea listărilor pentru că este în beneficiul României să aibă companii transparente și performante. Suntem optimiști cu privire la 2021, ne dorim să avem decizii consistente în ceea ce privește dezoltarea economică a României și, odată ce se vor dilua riscurile generate de pandemie, sunt toate premisele să avem un an mai bun decât 2020. În plus, pentru 2021, ne așteptăm ca reprezentativitatea României în indicii Piețelor Emergente să crească prin includerea altor companii în structura acestora”, a afirmat directorul general al BVB.

Piața de capital din România a fost inclusă, începând cu septembrie 2020, în rândul piețelor emergente potrivit clasificării realizate de furnizorul global de indici FTSE Russell. Promovarea României la statutul de piață emergentă a fost posibilă odată ce două companii românești – Banca Transilvania și Nuclearelectrica – au îndeplinit criteriile necesare upgradării.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni