Bursa japoneză a închis la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani

Bursa japoneză a închis la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 oct 2017

Acțiunile japoneze au închis la cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani, performanță notabilă pentru bursa celei de a treia mari economii a lumii, puternic afectată pe parcursul ultimelor decade de un mediu corporativ lipsit de transparență și de deflația persistentă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele  Nikkei 225 s-a apreciat miercuri cu 0,28% (57,76 puncte) până la 20.881,27 puncte, cea mai mare valoare atinsă din 5 decembrie 1996, potrivit MarketWatch.

Mai mulți administratori de active apreciază că Japonia este în sfârșit pregătită să schimbe un tipar vechi de aproape un sfert de secol, însă sunt în continuare temeri cu privire la perspectivele economiei, în contextul îmbătrânirii populației și al dependeței de schimburile comerciale.

Aproape 3 sferturi din rulajul de pe bursă, realizat pe titlurile Băncii Transilvania. Brokerii mizează pe un rally, după preluarea Bancpost, care să ajute indicele BET să mai câștige 2-3% până la finalul anului CITEȘTE ȘI Aproape 3 sferturi din rulajul de pe bursă, realizat pe titlurile Băncii Transilvania. Brokerii mizează pe un rally, după preluarea Bancpost, care să ajute indicele BET să mai câștige 2-3% până la finalul anului

În ultimii 25 de ani, Nikkei a depășit ocazional pragul psihologic de 20.000 de puncte, însă doar pentru scurt timp și fără să se apropie de valoarea record de 38.915,87 puncte la care a închis în decembrie 1989. Ultima dată când indicele a sărit de 20.000 de puncte a fost în 2015.

“Raliul” actual, la fel ca cele din trecut, nu are forța observată la nivelul piețelor de capital rivale, în special în SUA, unde indicii majori au bifat mai multe închideri record în 2017. Dow Jones a închis marți la 22.830,68 puncte, consemnând un nou maxim, al 47-lea din acest an.

Investitorii în acțiunile japoneze sunt atrași de prețul scăzut al acestora, de mediul corporativ îmbunătățit, precum și de semnalele legate de accelerarea economiei pe termen lung.

Potrivit datelor oficiale, profiturile companiilor nipone, excluzând instituțiile financiare, au crescut cu 23% în perioada aprilie-iunie față de intervalul similar al anului trecut, până la nivelul record de 22.000 miliarde yeni (196 miliarde dolari). Companiile au început să ia decizii privite cu ochi buni de către acționari, precum cooptarea unor directori independenți și inițierea unor programe de răscumpărări de acțiuni.

Dariusz Czoch, analist la Federated Investors, fond ce administrează acțiuni de circa 3 miliarde de dolari pe piețele internaționale, spune că piața muncii din Japonia pare să genereze salarii mai mari pentru muncitorii sezonieri

 “În trecut era dificil să investim în Japonia, din cauza lipsei de transparență și a problemelor la nivel corporativ, dar și din cauza faptului că însăși economia niponă a trecut printr-o perioadă grea în ultimele două decade, pe fondul deflației“, spune Dariusz Czoch, analist la Federated Investors, fond ce administrează acțiuni de circa 3 miliarde de dolari pe piețele internaționale.

“Ne schimbăm mentalitatea”, adaugă analistul. 

viewscnt
Afla mai multe despre
japonia
nikkei
actiuni
record