Bursele asiatice în declin, petrolul în cădere cu 6%, după anunțul lui Trump privind suspendarea zborurilor

Bursele asiatice în declin, petrolul în cădere cu 6%, după anunțul lui Trump privind suspendarea zborurilor
scris 12 mar 2020

Bursele asiatice înregistrau scăderi pe linie joi, după anunțul președintelui Donald Trump privind suspendarea tuturor zborurilor dinspre Europa spre SUA pentru o perioadă de 30 de zile din cauza coronavirusului, care a fost declarat o pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății, informează AFP.

Cu prilejul unei scurte alocuțiuni de la Casa Albă, Donald Trump a anunțat suspendarea, începând de vineri, a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepția celor din Marea Britanie) în încercarea de a împiedica propagarea virusului Covid-19 pe teritoriul american, scrie Agerpres.

"Vindeți, vindeți, vindeți", a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din sălile de trading de pe bursele asiatice după anunțul lui Trump. "Restricțiile de călătorie înseamnă și mai puțină activitate economică mondială", a adăugat Stephen Innes.

Guvernul Marii Britanii înrăutățește prognoza de creștere a economiei în acest an CITEȘTE ȘI Guvernul Marii Britanii înrăutățește prognoza de creștere a economiei în acest an

De asemenea, măsurile anunțate de Trump pentru sprijinirea gospodăriilor și companiilor americane puse în dificultate de coronavirus au dezamăgit sectorul financiar. "Acest discurs nu a fost unul foarte entuziasmant", a comentat Takeo Kamai analist la CLSA Securities Japan.

Ca reacție la anunțul lui Trump, bursa de la Tokyo înregistra în jurul orei 02:30 GMT o scădere de 5,17% până la 18.412,24 puncte. Yenul japonez, valoare de refugiu tradițională a investitorilor, s-a apreciat în raport cu dolarul și cu euro, o mișcarea nefavorabilă pentru marii exportatori japonezi. În jurul orei 02:30 GMT, dolarul era cotat la 103,39 yeni, față de 104,55 yeni înainte de alocuțiunea lui Trump.

La Hong Kong, indicele bursier a deschis ședința de joi în scădere cu 3%. Bursele din China continentală au deschis și ele ședința în scădere (Shanghai -1,19%, Shenzhen -1,6%).

De asemenea, prețul petrolului a înregistrat o cădere de peste 6% joi dimineața pe piața din Asia, suspendarea zborurilor dinspre Europa spre SUA însemnând o scădere drastică a consumului de țiței. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de țiței 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de țiței Brent afișa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
bursa
asia