Bursele europene au închis în scădere, trase în jos de cotațiile petrolului. Compania britanică Petrofac a pierdut o treime din capitalizare

Bursele europene au închis în scădere, trase în jos de cotațiile petrolului. Compania britanică Petrofac a pierdut o treime din capitalizare
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 mai 2017

Acțiunile europene au închis în scădere ușoară, la finalul unei ședințe volatile, trase în jos de declinul cotațiilor petroliere, pe fondul dezamăgirii investitorilor cu privire la rezultatul reuniunii OPEC de la Viena. Compania britanică de servicii pentru industria petrolieră Petrofac, cu afaceri anuale de peste 7,8 miliarde de dolari, a consemnat cea mai puternică depreciere la nivelul prețului, pierzând aproape 30% din capitalizare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declinul a fost provocat de anunțul companiei privind suspendarea pe termen nedefinit a directorului operațional Marwan Chedid, în condițiile în care Petrofac este investigată de autoritățile britanice pentru presupuse activități de mită, corupție și spălare de bani. În urma deciziei, Chedid a demisionat din board-ul Petrofac, scrie MarketWatch.

Biroul pentru Fraude Grave (SFO) din Marea Britanie a lansat, la mijlocul lunii, o anchetă privind activitățile Petrofac. Chedid și directorul general al companiei, Ayman Asfari, au fost arestați și interogați de SFO în cadrul anchetei, însă au fost eliberați fără a fi puși sub acuzare.

Nu trageți în capitalul străin! Angajează peste un milion de persoane și asigură 70% din exporturile României CITEȘTE ȘI Nu trageți în capitalul străin! Angajează peste un milion de persoane și asigură 70% din exporturile României

Acțiunile Petrofac au încheiat sesiunea bursieră de astăzi cu o scădere de 29,95%, până la prețul de 4,3080 lire sterline/unitate.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu aproape 0,1%, până la nivelul de 392,14 puncte. Bursa de la Frankfurt a pierdut 0,2%, piața de capital de la Paris a scăzut cu 0,1%, în timp ce bursa londoneză a consemnat un câștig marginal, de 0,04%. 

În sectorul petrolier, indicele Stoxx Europe 600 Oil & Gas a înregistrat un corecție de 1,2%, inversând câștigurile din prima parte a zilei. Cotațiile petrolului au coborât astăzi cu peste 4%, în pofida deciziei OPEC de a prelungi acordul privind plafonarea producției până la finele lunii martie 2018, în condițiile în care investitorii au fost dezamăgiți că membrii cartelului nu au convenit la Viena o reducere suplimentară a producției de petrol.

Înainte de începerea reuniunii OPEC, petrolul se tranzacționa la maximul ultimelor cinci săptămâni.  “Piețele au cumpărat zvonuri și au vândut fapte”, spune analistul Craig Erlaim de la Oanda.

\ CITEȘTE ȘI "Vulturul" magnat american Paul Singer a căzut sub 20% din acțiuni la Fondul Proprietatea. De ce vinde

Acțiunile Eni (Italia) au scăzut cu 1,9%, cele ale BP (Marea Britanie) cu 1,1%, iar titlurile companiei franceze Total s-au depreciat cu puțin peste 1%. Dintre furnizorii de servicii petroliere, Amec Foster (Marea Britanie) a închis cu un declin de 5,6%, iar titlurile Saipem (Italia) au pierdut 3,1% din valoare.

Pe partea de creșteri, acțiunile administratorului de active Intermediate Capital Group s-au apreciat cu 14% după ce compania a raportat un profit înainte de taxe în urcare cu aproape 60% pentru primul trimestru și a anunțat că va majora cu 23% dividendele acordate acționarilor.

Titlurile grupului austriac Wienerberger, cel mai mare producător de cărămizi din lume, au crescut cu 6,1%, iar acțiunile operatorului aerian Lufthansa au închis pe plus cu 2,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
petrofac