Bursele europene încep săptămâna "pe roșu", pe fondul reaprinderii tensiunilor SUA-China și al temerilor legate de Brexit

Bursele europene încep săptămâna "pe roșu", pe fondul reaprinderii tensiunilor SUA-China și al temerilor legate de Brexit
scris 7 dec 2020

Acțiunile europene au întrerup luni raliul recent, din cauza reaprinderii tensiunilor dintre SUA și China și a temerilor legate de un Brexit fără acord.

După ce a crescut cu circa 14% în ultimele 5 săptămâni, indicele paneuropean Stoxx 600 este, la jumătatea ședinței de luni, în scădere cu circa 0,7%.

Indicii principali din Spania și Italia scad cu peste 0,8%, în timp ce CAC 40 (Paris) pierde peste 1%.

Dolarul a încheiat cea mai slabă săptămână din ultima lună și a atins un nou minim al ultimilor 2 ani și jumătate CITEȘTE ȘI Dolarul a încheiat cea mai slabă săptămână din ultima lună și a atins un nou minim al ultimilor 2 ani și jumătate

Și bursa de la Frankfurt coboară cu circa 0,8%, după ce Reuters a raportat că SUA pregătesc noi sancțiuni împotriva unor oficiali chinezi pe fondul acuzațiilor privind rolul Beijingului în descalificarea unor candidați politici pro-democrație din Hong Kong.

"Relațiile SUA-China au fost în centrul atenției anul trecut și la începutul acestui an, iar reîntoarcerea la acest subiect are un impact negativ pentru burse, acestea retrăgându-se de la maximele recente", spune Connor Campbell, analist financiar la Spreadex, citat de Reuters.

Pe lângă tensiunile SUA-China, și incertitudinile din jurul Brexit au contribuit la întreruperea raliului de pe bursele europene. Marea Britanie și UE au reluat negocierile pentru acordul Brexit, o ultimă încercare de rezolvare a divergențelor. Temerile că celor două părți nu vor reuși să ajungă la un consens reduc apetitul recent pentru risc al investitorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx 600
actiuni europene
bursa
burse europene
sua-china
hong kong
brexit
negocieri brexit
acord brexit
sanctiuni china