Bursele europene revin pe scădere, pe fondul comentariilor dezamăgitoare ale Fed privind noi majorări ale dobânzilor

Bursele europene revin pe scădere, pe fondul comentariilor dezamăgitoare ale Fed privind noi majorări ale dobânzilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 dec 2018

Acțiunile europene și-au reluat declinul joi, în linie cu piețele asiatice, investitorii fiind dezamăgiți de comentariile băncii centrale americane cu privire la ritmul înăspririi politicii monetare în 2019.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stoxx Europe 600 se deprecia cu 1,30% în jurul prânzului, după ce anterior a coborât cu până la 1,8%. Indicele paneuropean a închis în urcare cu 0,46% miercuri, după patru sesiuni consecutive de scădere.

DAX 30 (Frankfurt) consemna un declin de 1%, FTSE 100 (Londra) se deprecia cu 0,90%, iar CAC 40 (Paris) cu 1,41%.

GRAFIC Ideile Guvernului generează unul din cele mai violente episoade de vânzări din istoria de peste 20 de ani a bursei moderne. Într-o singură zi, toate câștigurile din acest an s-au evaporat. \ CITEȘTE ȘI GRAFIC Ideile Guvernului generează unul din cele mai violente episoade de vânzări din istoria de peste 20 de ani a bursei moderne. Într-o singură zi, toate câștigurile din acest an s-au evaporat. "Blocați economia!"

La New York, contractele futures pe acțiunile companiilor americane indică o deschidere negativă a tranzacțiilor de astăzi.

Rezerva Federală (Fed) a SUA a majorat, ieri, dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, în intervalul 2,25-2,50%, și a revizuit ușor proiecțiile legate de noi creșteri ale ratelor dobânzilor în 2019.

Președintele Fed, Jerome Powell, estimează două noi majorări ale dobânzilor în 2019, comparativ cu o creștere în trei etape preconizată anterior, precum și continuarea programului privind reducerea deținerilor de obligațiuni achiziționate după criza financiară și economică din 2008.

Analiștii și investitorii se așteptau la o poziție mai precaută a Fed cu privire la ritmul înăspririi politicii monetare, pe fondul volatilități ridicate din piețele financiare și al temerilor legate de încetinirea creșterii economiei globale.

Acțiunile americane, care se apreciau înaintea anunțului Fed, au trecut brusc pe scădere în timpul conferinței de presă susținute de Powel la finele ședinței de politică monetară. Indicele S&P 500 s-a depreciat cu 1,54%, până la cel mai redus nivel din septembrie 2017, Dow Jones Industrial Average a consemnat un declin de 1,49%, iar Nasdaq Composite a avut un recul de 2,17%.

“[Investitorii] consideră că Fed a interpretat complet greșit situația, iar acum este doar o problemă de cum să își facă exit-ul cât încă se mai poate”, spune Kyle Rodda, analist la IG Group, citat de Bloomberg.

Piețele asiatice au închis tranzacțiile de joi cu deprecieri semnificative, cel mai mare declin, de 2,84%, fiind consemnat pe indicele Nikkei al bursei de la Tokyo.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
fed
evolutii