Bursele globale încep săptămâna cu noi scăderi, pe fondul războiului comercial. Trump avertizează China

Bursele globale încep săptămâna cu noi scăderi, pe fondul războiului comercial. Trump avertizează China
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 mai 2019

Bursele globale încep săptămâna cu noi scăderi, în condițiile în care negocierile comerciale dintre cele mai mari două economii mondiale sunt în impas, iar investitorii așteaptă contramăsurile promise de China după ce SUA au decis să majoreze taxele vamale la importurile chinezești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Toate bursele asiatice majore au închis în teritoriu negativ ședința de luni, cu excpeția bursei de la Hong Kong, care a fost închisă cu ocazia unei sărbători budiste. Bursa de la Shanghai a pierdut 1,21%, iar cea de la Tokyo a avut un declin de 0,72%.

Deși cele două superputeri economice au depus eforturi pentru a menține calmul și a evidenția faptul că plănuiesc continuarea negocierilor, piețele par să fi simțit diferențele majore dintre cele două părți, notează Bloomberg.

Beijingul a promis că va lua “contramăsurile necesare” după ce președintele american, Donald Trump, și-a pus în practică amenințările legate de majorarea tarifelor vamale pentru un nou grup de importuri chinezești, în valoare de 200 miliarde de dolari. Măsurile au intrat în vigoare chiar înainte de încheierea unei noi runde de negocieri între cele două părți și ridică valoarea totală a bunurilor chinezești impozitate suplimentar în ultimele 10 luni la 250 miliarde de dolari.

Trump a avertizat astăzi China că nu ar trebui să adopte contramăsuri în războiul cu SUA, deoarece 'lucrurile se vor înrăutăți".

"Le spun deschis președintelui Xi și tuturor numeroșilor mei prieteni din China: China va fi grav afectată dacă nu încheiați un acord, deoarece companiile vor fi nevoite să părăsească China în favoarea altor țări. Prea scump să cumperi în China. Ați avut un acord grozav, aproape finalizat, și ați dat înapoi", a adăugat Trump, într-o postare pe Twitter.

Oficialii americani ar urma să anunțe astăzi detaliile planului de a majora tarifele la toate categoriile de importuri din China rămase, în sumă de circa 300 de miliarde de dolari.

Indicele pan-european Stoxx 600 este în scădere cu 0,5%. Indicele DAX al bursei de la Frankfurt scade cu 0,75%, indicele CAC 40 al bursei de la Paris are un declin de 0,53%, în timp ce bursa londoneză este în coborâre cu 0,1%.

Stoxx 600 a pierdut 3,4% săptămâna trecută, în pofida unei evoluții pozitive în ședința de vineri.

Bursa americană se pregătește de o deschidere în teritoriu negativ. Contractele futures pentru indicele Dow Jones Industrial Sverage scad cu 300 de puncte (1,2%). Contractele futures pe S&P 500 sun în coborâre cu aroape 1,3%, iar cele ale Nasdaq, cu 1,6%. Vineri, acțiunile americane au încheiat cea mai slabă săptămână din acest an, în pofida unei ședințe pozitive.

Bitcoin, la cel mai ridicat preț din ultimele 8 luni CITEȘTE ȘI Bitcoin, la cel mai ridicat preț din ultimele 8 luni

Pe lângă afirmațiile dure de astăzi, Trump a declarat, ieri, că SUA sunt "exact acolo unde își doresc", iar China, "învinsă puternic în negocierile recente" ar trebui să "acționeze acum" pentru a evita un acord comercial mai dezavantajos pentru ea.

De cealaltă parte, presa chineză de stat condamnă SUA pentru lipsa unor progrese în negocieri, evidențiind totodată flexibilitatea Chinei în aceste discuții.

Potrivit lui Larry Kudlow, consilier economic al președintelui Donald Trump, citat de Fox News, China a invitat anumiți oficiali americani la Beijing pentru coninuarea discuțiilor, însă data nu a fost stabilită.

China are la dispoziție un întreg arsenal financiar pentru a riposta față de cea mai recentă decizie a SUA în războiul tarifar dintre cele două economii, inclusiv un morman de titluri de stat americane și opțiunea de a-și devaloriza moneda națională. Însă folosirea acestor arme este cu două tăișuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
china
razboi comercial
scaderi burse