Rata anuală a inflației a continuat să crească în aprilie

Rata anuală a inflației a continuat să crească în aprilie
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2019

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a crescut și în aprilie, la 4,11%, după ce urcase în martie la 4,03%, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 32,33% doar în ultimele patru luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În martie, rata anuală a inflației a urcat la 4,03%, după ce a crescut la 3,83% în februarie și la 3,32% în ianuarie, scrie News.ro.

În aprilie, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,98%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,66%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 3,83%.

Liviu Dragnea: Vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaților, o vom adopta CITEȘTE ȘI Liviu Dragnea: Vreau să limităm accesul străinilor la a cumpăra pâmânt din România. Avem legea vânzării terenurilor în Camera Deputaților, o vom adopta

Față de decembrie, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi (32,33%), alte legume și conserve de legume (23,61%) și citrice (13,09%).

În aprilie, prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 5,56%.

La începutul lui aprilie, Banca Națională a României (BNR) a anunțat că decizia privind menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflației a crescut peste valoarea previzionată, iar incertitudinile și riscurile asociate perspectivei inflației sunt legate de conduita politicii fiscale.

România a înregistrat, în martie, o rată anuală a inflației de 4,2%, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE) și de trei ori mai mare decât media zonei euro (1,4%), potrivit datelor anunțate, recent, de Eurostat.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
ins