CEO-ul bursei de bitcoin falimentare Mt. Gox este judecat în Japonia, acuzat că ar fi furat monede virtuale de jumătate de miliard de dolari de la clienți

CEO-ul bursei de bitcoin falimentare Mt. Gox este judecat în Japonia, acuzat că ar fi furat monede virtuale de jumătate de miliard de dolari de la clienți
scris 11 iul 2017

Prima audiere a lui Mark Karpeles, CEO-ul companiei falimentare de tranzacții cu bitcoin Mt. Gox, a fost astăzi la un tribunal din Japonia, directorul de origine franceză fiind acuzat de delapidare și manipulare a datelor, potrivit informațiilor din presa niponă, citate de Reuters.

În 2014, compania japoneză Mt. Gox, cea mai mare bursă pentru tranzacții cu bitcoin la acel moment, a intrat în faliment, după ce monede virtuale bitcoin în valoare de aproape 500 de milioane de dolari au dispărut din conturile clienților. Totodată, 28 de milioane de dolari a fost transferate din conturile curente ale companiei. Karpeles susține că vina aparține hackerilor, care au profitat de unele probleme de securitate.

Din cele 850.000 de monede bitcoin dispărute, 200.000 au fost recuperate ulterior, dar 650.000 lipsesc și acum.  

Valoarea actuală a monedelor nerecuperate este, în prezent, de aproape 2 miliarde de dolari, având în vedere creșterea foarte puternică a bitcoin din ultimul timp.

FOTO United Airlines în noi controverse: a obligat o femeie să-și țină copilul în brațe, deși a cumpărat două locuri pe ruta Hawaii-Boston CITEȘTE ȘI FOTO United Airlines în noi controverse: a obligat o femeie să-și țină copilul în brațe, deși a cumpărat două locuri pe ruta Hawaii-Boston

Potrivit Japan Times, în 2015, CEO-ul companiei a fost arestat după ce s-a descoperit că a transferat, în 2013, 314 milioane de yeni (peste 2 milioane de dolari) din conturile clienților în contul său. Totodată, Karpeles și-ar fi "umflat" artificial contul personal de bitcoin prin modificarea datelor din sistem. Ulterior, directorul a fost eliberat pe cauțiune.

Mt. Gox intermedia circa 80% din schimburile cu bitcoin înainte de prăbușirea companiei.

Falimentul Mt. Gox a fost o lovitură dură pentru imaginea monedelor virtuale despre care mulți susțin că sunt o investiție riscantă.

Totuși, Japonia a ales recent să introducă bitcoin pe lista mijloacelor de plată recunoscute legal. Noua lege care definește monedele virtuale drept metode legale de plată a intrat în vigoare în Japonia începând cu 1 aprilie. Legea stabilește că monedele digitale sunt supuse reglementărilor nipone din domeniul financiar și obligă platformele de tranzacționare, care vor fi supuse verificărilor anuale, să îndeplinească cerințe de capital și securitate cibernetică.

Mai mult decât atât, bitcoin a avut o evoluție impresionantă în ultimul timp, atingând în această vară un nou maxim istoric, de aproape 3.000 de dolari pe unitate, și aducând profituri semnificative celor care au ales o astel de investiție.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
bitcoin
mt. gox
bursa
tranzactii
monede virtuale
mark karpeles
faliment
japonia
furt
proces