China a introdus un sistem de pensii private pentru o populație care îmbătrânește rapid

China a introdus un sistem de pensii private pentru o populație care îmbătrânește rapid
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2022

Autoritățile chineze au prezentat o schemă de pensii private care permite angajaților să economisească fonduri în conturile de pensii și să investească în produse financiare, ultima inițiativă de a răspunde la provocările ridicate de o populație care îmbătrânește, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Angajații vor putea contribui cu până la 12.000 de yuani (1.863 dolari) pe an la fondul lor de pensii, potrivit noii scheme, a informat Guvernul de la Beijing într-un document publicat pe pagina sa de Internet, comparativ cu o plată fixă din partea angajatorului și a angajatului potrivit sistemului public de pensii, scrie Agerpres.

Primul iPhone fără breton ar putea fi lansat în 2024 CITEȘTE ȘI Primul iPhone fără breton ar putea fi lansat în 2024

Guvernul va ajusta contribuția maximă permisă în cadrul noului plan, în funcție de condițiile economice.

Schema de pensii private va fi introdusă în unele orașe, sub forma unui proiect pilot care se va întinde pe perioada unui an, după care va fi implementată la nivel național, arată documentul citat de Reuters.

Pentru a încuraja participarea la sistemul de pensii private, pentru prima dată vor fi disponibile deduceri de taxe din contribuțiile personale la pensie.

Pentru decidenți una dintre provocări va fi să îi convingă pe cetățeni să direcționeze o parte din câștigurile lor pentru investiții într-un plan de pensii private. În 2021, veniturile disponibile per capita la nivel național în China au fost de 35.128 de yuani.

Autoritatea de reglementare din sectorul piețelor de capital a salutat joi noua schemă de pensii private adăugând că va acționa rapid pentru a elabora regulile care vor facilita investițiile fondurilor de pensii. Piețele de capital pot ajuta la păstrarea și creșterea valorii fondurilor de pensii și să abordeze în mod proactiv provocările unei societăți îmbătrânite, a precizat China Securities Regulatory Commission (CSRC) într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet.

Conturile de pensii private vor putea fi deschise la bănci comerciale și instituții financiare desemnate. Fondurile din aceste conturi pot fi investite în anumite produse financiare, precum produse de administrare a averii, depozite și fonduri publice, iar investitorii vor suporta riscurile asociate, se precizează în document.

Printre cei care vor fi eligibili pentru pensiile private se numără angajații din mediul urban care contribuie deja la schema de asigurări de pensii în conformitate cu sistemul public de securitate socială. Dacă deținătorul unei pensii private va deceda, activele sale pot fi lăsate moștenire.

Firmele independente de consultanță estimează că piața de pensii private va crește până la cel puțin 1.700 de miliarde de dolari în 2025, de la 300 de miliarde de dolari în prezent.

În 20 de ani, 28% din populația Chinei va avea peste 60 de ani, în creștere față de 10% în prezent, ceea ce o face una dintre populațiile cu cel mai rapid ritm de îmbătrânire din lume, arată prognozele Organizației Mondiale a Sănătății.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
pensii