Christine Lagarde, desemnată pentru un nou mandat la conducerea FMI

Christine Lagarde, desemnată pentru un nou mandat la conducerea FMI
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 feb 2016

Christine Lagarde rămâne la conducerea Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru un nou mandat de cinci ani, potrivit unei decizii anunțate vineri de board-ul instituției. Lagarde a fost singurul candidat la postul de director general al instituției și a fost susținută de principalele state ale lumii, în pofida unor probleme de natură juridică cu care se confruntă fostul ministru de Finanțe francez.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

 Lagarde este inculpată într-un dosar deschis la o instanță din Franța, pentru rolul jucat în cazul unor plăți ilegale de 400 de milioane de euro făcute către omul de afaceri francez Bernard Tapie.

"Sunt încântată că mi s-a dat ocazia să conduc FMI pentru un al doilea mandat de cinci ani și apreciez încrederea și sprijinul Board-ului executiv și al celor 188 state membre", a declarat Lagarde într-un comunicat.

Tradițional, în fruntea Băncii Mondiale este numit un american, iar europenii desemează șeful Fondului Monetar Internațional. Cinci dintre directori generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia și câte unul din Belgia, Olanda, Germania și Spania. Italia și Marea Britanie nu au avut încă un reprezentant care să ocupe această funcție.

INTERVIU Șeful Cancelariei premierului: România nu va negocia un nou acord cu FMI CITEȘTE ȘI INTERVIU Șeful Cancelariei premierului: România nu va negocia un nou acord cu FMI

Christine Lagarde este anchetată pentru rolul jucat în cazul unor plăți ilegale în valoare de 400 de milioane de euro făcute către omul de afaceri francez Bernard Tapie, fiind inculpată într-un dosar deschis la o instanță din Franța. 

Faptele datează din vremea în care Lagarde era ministru al Finanțelor și Economiei în Administrația președintelui Nicolas Sarkozy. Șefa FMI a susținut că a acționat doar în interesul statului francez, prin respectarea în totalitate a legii. Referitor la acest caz, procurorii recomandaseră, în septembrie 2015, încetarea anchetei.

Șefei FMI i se reproșează că nu s-a opus unei decizii de arbitraj și nu a formulat recurs contra sentinței din iulie 2008 care îl favoriza pe Bernard Tapie. Dosarul se referă la o sentință de arbitraj prin care Bernard Tapie a primit 403 milioane de euro pentru încheierea unui litigiu cu Banca Crédit Lyonnais privind vânzarea Adidas în 1994.

Predecesorul lui Christine Lagarde, un alt francez, Dominique Strauss-Kahn, a fost obligat sa demisioneze din functie in 2011 dupa ce acesta a fost acuzat de agresiune sexuala la New York.

viewscnt
Afla mai multe despre
christine lagarde
fmi
director general
mandat
desemnare