FMI: China și declinul cotațiilor petrolului, principalele riscuri pentru economia mondială în 2016

FMI: China și declinul cotațiilor petrolului, principalele riscuri pentru economia mondială în 2016
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 ian 2016

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit marți în scădere estimările privind creșterea economiei mondiale în 2016 și 2017, pentru a treia oară în mai puțin de un an, pe fondul căderii prețurilor pentru materii prime și al schimburilor comerciale sub așteptări raportate de China, potrivit Reuters.

FMI anticipează un avans economic de 3,4% la nivel global în 2016 și de 3,6% în 2017, sub estimările anterioare, de 3,6%, respectiv 3,8%, se arată în varianta revizuită a raportului World Economic Outlook, prezentat în luna octombrie. Pentru anul care tocmai s-a încheiat, Fondul estimează o creștere economică de 3,1%.

Urmărește-ne și pe Google News

Încetinirea consumului în China și evoluția slabă a comerțului internațional al statului asiatic sunt printre riscurile majore cu care se confruntă în acest an piețele emergente în special și economia globală în general. Totodată, declinul accentuat al cotațiilor petrolului are un efect negativ mai pronunțat asupra economiei mondiale decât cel estimat inițial, potrivit raportului.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
China anunță pentru anul trecut cel mai slab ritm de creștere economică din ultimii 25 de ani CITEȘTE ȘI China anunță pentru anul trecut cel mai slab ritm de creștere economică din ultimii 25 de ani

Dificultățile financiare cu care se confruntă țările exportatoare de petrol și reducerea investițiilor în industrie sunt mai mari decât câștigurile obținute de marii importatori, precum Japonia și SUA. În plus, scăderea prețurilor nu a impulsionat foarte mult cererea din partea importatorilor, iar transferul la nivelul consumatorilor nu a fost realizat în totalitate, consideră FMI.

Fondul a menținut neschimbate prognozele privind creșterea economiei Chinei, la 6,3% în 2016 și 6% în 2017, însă cifrele avansate de instituție indică o încetinire accentuată comparativ cu ultimii doi ani, când a doua economie a lumii a crescut cu 7,3%, respectiv 6,9%.

În ceea ce privește economia SUA, FMI estimează creșteri anuale de 2,6% în 2016 și 2017, cu 0,2 puncte procentuale sub cele prognozate în octombrie. Revizuirea survine pe fondul înrăutățirii proiecților privind creșterea sectorului producției, în principal din cauza aprecierii dolarului și a scăderii investițiilor în energie.

În zona euro, scăderea prețurilor pentru produsele petroliere va sprijini consumul privat, consideră reprezentanții Fondului, astfel că prognoza de creștere economică pentru 2016 a fost revizuită în urcare la 1,7%, de la 1,6% anterior. Estimarea pentru 2017 a fost păstrată la 1,7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie
prognoze
crestere