Comisia Europeană investighează IKEA, ca urmare a unor acuzații privind plata taxelor

Comisia Europeană investighează IKEA, ca urmare a unor acuzații privind plata taxelor

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 feb 2016

Comisia Europeană (CE) va face investigații în legătură cu nivelul taxelor plătite în ultimii șase ani de retailerul suedez de mobilă IKEA, după ce compania a fost acuzată că a evitat plata unor impozite în valoare de peste un miliard de euro în perioada menționată, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Investigațiile au loc în contextul în care, Gruparea Verzilor din Parlamentul European a întocmit un raport prin care a acuzat IKEA  de evitarea unor taxe, prin intermediul unei companii din Olanda. Totodată, compania ar fi beneficiat de avantajele fiscale ilegale în Luxemburg și Belgia.

Comisia Europeană, care a solicitat anterior autorităților din Olanda și Luxemburg să recupereze taxe neplătite la timp de la Starbucks și Fiat Chrysler Automobiles, a anunțat că va analiza și cazul IKEA.

Google va plăti taxe retroactive de 185 de milioane de dolari în Marea Britanie CITEȘTE ȘI Google va plăti taxe retroactive de 185 de milioane de dolari în Marea Britanie

CE a început în iunie 2013 să investigheze practicile statelor membre UE în materie de soluții fiscale anticipate. În octombrie 2015, Comisia a decis că reducerile fiscale acordate companiilor Starbucks și Fiat Crysler Automobiles de guvernele din Olanda și Luxemburg constituie ajutor de stat ilegal și a cerut celor două state să recupereze între 20 și 30 milioane de euro în cazul fiecărei companii. Cele două state, Olanda și Luxemburg, au contestat  în instanță solicitarea Comisiei.

Totodată, peste 35 de companii multinaționale, printre care numărul unu mondial pe piața berii, Anheuser-Busch InBev (AB InBev), trebuie să ramburseze Belgiei impozite neachitate de aproximativ 700 milioane de euro, potrivit unei decizii a CE privind facilitățile fiscale acordate companiilor de către statul belgian.

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
taxe
comisia europeana
ce
olanda
luxemburg
ue