Apple riscă să plătească taxe de 8 mld. dolari neachitate la timp, după ce UE a deschis o anchetă

Apple riscă să plătească taxe de 8 mld. dolari neachitate la timp, după ce UE a deschis o anchetă
scris 15 ian 2016

Apple ar putea fi nevoită să plătească retroactiv taxe de cel puțin 8 miliarde de dolari, după ce Comisia Europeană a demarat o anchetă referitoare la politica fiscală a companiei, transmite Bloomberg.

Autoritățile europene acuză compania că folosește subsidiarele din Irlanda pentru a evita plata taxelor pentru veniturile obținute în afara Statelor Unite. În Irlanda, Apple beneficiază de anumite facilități fiscale, care reduc semnificativ sumele datorate de companie. Investigațiile în acest caz au început încă de anul trecut, iar concluziile ar putea fi stabilite în martie. Apple a declarat că va contesta orice decizie nefavorabilă.

Suma de 8 miliarde de dolari pe care gigantul american riscă să o plătească este calculată de Bloomberg, pe baza unei analize Bloomberg Intelligence, reprezentând un impozit de 12,5%, pentru profitul de 64,1 miliarde de dolari generat în perioada 2004-2012. În luna octombrie, Apple a menționat într-un raport financiar că investigațiile privind nivelul taxelor plătite reprezintă un risc pentru companie și investitori.

Directorul Apple a fost plătit cu 10,3 milioane de dolari în 2015 CITEȘTE ȘI Directorul Apple a fost plătit cu 10,3 milioane de dolari în 2015

"Dacă nivelul impozitelor datorate va fi modificat atunci situația financiară, rezultatele operaționale și fluxul de numerar ar putea fi deteriorate", se arată în raport.

În decembrie, divizia din Italia a gigantului american Apple a acceptat să plătească 318 milioane de euro către statul italian, ca urmare a unor acuzații de evaziune fiscală. Autoritățile italiene au stabilit, în urma unei anchete, că Apple a evitat, în mod ilegal, plata unor taxe în Italia în perioada 2008-2013, prin transferul unei părți din profit către o subsidiară din Irlanda.

Apple este, în prezent, cel mai valoros brand la nivel global, potrivit topului Best Global Brands, realizat de compania de consultanță și evaluare Interbrand. Valoarea brandului Apple a crescut cu 43% față de anul trecut, la 170,2 de miliarde de dolari.

În anul fiscal 2015, încheiat pe 30 septembrie, Apple a înregistrat un profit net de 53,4 miliarde de dolari, cel mai mare câștig anual înregistrat vreodată de o companie.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
bloomberg
taxe
comisia europeană
ce
investigatii
acheta
politica fiscala
irlanda