Consiliul de supraveghere al BCE are un nou președinte

Consiliul de supraveghere al BCE are un nou președinte
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 oct 2023

Consiliul European a adoptat o decizie prin care Claudia Buch a fost numită în funcția de președinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Claudia Buch, care este în prezent vicepreședinta Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), îl va înlocui pe Andrea Enria, care a ocupat funcția de președinte al Consiliului de supraveghere al BCE începând cu 1 ianuarie 2019. Claudia Buch va deține această funcție timp de cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2024, scrie Agerpres.

Ford Craiova începe marți producția de serie a noilor modele Courier CITEȘTE ȘI Ford Craiova începe marți producția de serie a noilor modele Courier

BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul mecanismului unic de supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din țările lor respective sau dețin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfășoară operațiuni transfrontaliere semnificative. Ele dețin aproape 82% din activele bancare ale țărilor în cauză.

În calitate de autoritate de supraveghere, BCE depune eforturi pentru a monitoriza îndeaproape sănătatea și integritatea sistemului bancar european. BCE deține autoritatea necesară pentru a efectua inspecții de verificare a respectării de către bănci a normelor UE, pentru a solicita băncilor să rezerve capital suplimentar pentru atenuarea riscurilor și chiar pentru a retrage licențele bancare.

În mod normal, UE încearcă să distribuie pozițiile de top în mod echitabil dar ține cont de mărimea și afilierea politică a țării, iar numirea unor femei este din ce în ce mai mult o prioritate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
claudia buch
bce