Corecții pe burse: Cel mai amplu declin săptămânal din ultimele 5 luni pentru acțiunile europene. Bursa americană - cea mai slabă săptămână din martie

Corecții pe burse: Cel mai amplu declin săptămânal din ultimele 5 luni pentru acțiunile europene. Bursa americană - cea mai slabă săptămână din martie
scris 30 oct 2020

Acțiunile europene au consemnat cel mai abrupt declin săptămânal din ultimele aproape 5 luni, iar bursa americană este pe cale să încheie săptămâna cu cea mai amplă scădere procentuală din martie, pe fondul temerilor privind efectele economice ale celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus.

Pe o piață volatilă, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a închis tranzacțiile de vineri cu un avans modest, de 0,18%, după deprecieri în toate cele patru sesiuni anterioare. “Vârful” corecțiilor a fost atins la jumătatea săptămânii, când indicele a pierdut aproape 3% din valoare.

La nivelul întregii săptămâni, Stoxx 600 s-a depreciat cu 5,6%, un declin apropiat, de 5,8%, fiind consemnat cel mai recent în săptămâna încheiată pe 10 iunie.

Profitul net la 9 luni al Turbomecanica s-a prăbușit CITEȘTE ȘI Profitul net la 9 luni al Turbomecanica s-a prăbușit

Indicele S&P 500 se îndreaptă spre un declin săptămânal de peste 6%, cel mai abrupt din a doua jumătate a lunii martie, când investitorii îngrijorați de perspectivele unei recesiuni provocate de “Marele Blocaj” economic și-au redus puternic expunerea pe activele considerate riscante.

Temerile legate de impactul economic al pandemiei au revenit în prim-plan în această săptămână, după ce mai multe țări au anunțat înăsprirea restricțiilor de activitate în contextul creșterii numărului de infecții cu coronavirus. 

Nici datele privind revenirea peste așteptări a economiilor europene și americană în trimestrul al treilea și nici rezultatele financiare robuste ale companiilor din Big Tech – Apple, Google, Facebook și Amazon – nu au reușit să alunge senzația de incertitudine, potrivit analiștilor.

“Piețele vor rămâne vulnerabile la știrile privind Covid-19 din SUA și Europa, în timp ce nuanțele alegerilor prezidențiale din SUA vor face ca acțiunile să urmeze poziția mai joasă a altor clase de active”, spune analistul Jeffrey Halley de la Oanda,  citat de MarketWatch.

Randamentele obligațiunilor guvernamentele europene au crescut ca răspuns la noile restricții de pe continent, în timp ce cotațiile petrolului au scăzut, fiind pe cale să înregistreze un declin de aproape 10% la nivelul săptămânii.

În jurul orei 19:30 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 37,66 dolari/baril, în coborâre cu 1,54% față de referința de joi, iar petrolul WTI la 35,32 dolari, în scădere cu 2,35%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse europene
bursa americana
revenire economii
covid 19
pandemie
restrictii
cotatii petrol