Cotațiile petrolului scad puternic, pe fondul temerilor privind accelerarea creșterii producției în SUA după abandonarea acordului de la Paris

Cotațiile petrolului scad puternic, pe fondul temerilor privind accelerarea creșterii producției în SUA după abandonarea acordului de la Paris
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 iun 2017

Cotațiile petrolului au scăzut cu circa 3% pe piețele internaționale în prima parte a tranzacțiilor de vineri, barilul de Brent coborând sub prețul de 50 dolari pentru prima dată în ultimele peste trei săptămâni, în condițiile în care investitorii se tem că decizia președintelui american, Donald Trump, de a retrage SUA din acordul pentru climă de la Paris ar putea stimula creșterea activităților de forare după petrol de șist și, subsecvent, majorarea stocurilor globale, aflate deja la niveluri ce depășesc cu mult cererea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petroliștii americani și-ar putea intensifica activitățile de forare și exploatare ca urmare a abandonării obiectivelor privind reducerea emisiilor de carbon asumate de SUA în cadrul acordului de Paris, iar alți semnatari ai acordului ar putea fi tentați să întârzie punerea în practică a termenilor înțelegerii, scrie Reuters.

"Un astfel de deznodământ ar duce la creșterea ofertei de petrol din SUA și ar complica proiecțiile OPEC, scenariu deloc favorabil în ceea ce privește prețurile", spune Jeffrey Halley, senior market analist la Oanda.

Gripaj în piața auto americană. Cele mai mici vânzări de mașini pentru populație din ultimii 3 ani CITEȘTE ȘI Gripaj în piața auto americană. Cele mai mici vânzări de mașini pentru populație din ultimii 3 ani

Creșterea producției în Libia, stat scutit de tăierile agreate de majoritatea membrilor OPEC, contribuie la îngrijorările din piețe.

În jurul orei 12:20, petrolul Brent era tranzacționat la 49,03 dolari/baril, în scădere cu 3,16% raportat la închiderea de joi, în timp ce referința de pe piața americană, West Texas Intermediate (WTI), era cotată la 46,91 dolari/baril, cu 3% sub prețul de 48,36 dolari/baril la care a închis ședința de ieri.

Ambele sortimente au pierdut peste 5% din preț începând cu 25 mai, dată la care OPEC, Rusia și alți mari exportatori au convenit să extindă cu nouă luni acordul pentru reducerea producției comune cu 1,8 milioane barili/zi.

“Îngrijorările privind oferta din piață sunt încă foarte puternice“, crede Vivek Dhar, strategist la Commonwealth Bank Australia, citat de MarketWatch.

Stocurile de petrol din SUA au scăzut săptămâna trecută cu 6,4 milioane de barili, depășind estimările analiștilor cu circa 4 milioane de barili, însă producția medie zilnică a crescut la cel mai ridicat nivel începând cu august 2015.

Potrivit analiștilor Goldman Sachs, un preț al petrolului în jurul reperului de 50 dolari/baril poate sprijini echilibrarea piețelor, prin crearea unui mediu restrictiv pentru producția de petrol de șist, limitarea producției OPEC, sau ambele.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cotatii
sua
productie
acordul de la paris