Credit de nevoi personale vs. credit rapid – care este mai bun pentru tine?

Credit de nevoi personale vs. credit rapid – care este mai bun pentru tine?
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 17 nov 2021

Dacă nu ești sigur ce să alegi dintre un credit de nevoi personale și unul rapid, ar trebui, mai întâi, să cântărești cu atenție avantajele și dezavantajele fiecărei soluții financiare în parte. Astfel, vei putea opta, fără mari emoții, pentru un împrumut care să nu te aducă, ulterior, într-o situație nefericită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este mai avantajos pentru tine un credit de nevoi personale sau un credit rapid? Înainte de a încerca să îți răspunzi singur la această întrebare, ar trebui să ții cont de câteva reguli simple:

  • Determină suma exactă pentru care ai nevoie de o finanțare.  Evită să accesezi un împrumut prea mare, pe care ulterior să nu-l mai poți achita;
  • Gândește-te bine ce perioadă de rambursare ar fi cea mai potrivită pentru tine;
  • Verifică încă de la bun început care sunt criteriile de eligibilitate stabilite de bănci și de IFN-uri.

Ai nevoie de o sumă mare sau mică?

Creditul de nevoi personale îți oferă posibilitatea accesării unei sume de până la 130.000 de lei. Vei putea opta pentru o perioadă de rambursare de până la 5 ani. De asemenea, îți poți reduce și valoarea dobânzii, în cazul în care îți deschizi un cont de salariu la banca de la care vrei să te împrumuți sau dacă optezi pentru încheierea unei asigurări de viață.

În schimb, dacă nu vrei o sumă atât de mare, poți alege un împrumut rapid de la un IFN. În majoritatea cazurilor, primești până la 4.000 de lei, însă rambursarea se va face mai repede, respectiv în câteva săptămâni, maxim luni. Vei găsi și alte câteva oferte de finanțare mai substanțiale, chiar și de până la 40.000 de lei, perioada de creditare putând să ajungă până la 60 de luni.

Unele IFN-uri acordă primul împrumut rapid fără dobândă, doar că neplata la timp vine la pachet cu dobânzi uriașe, DAE depășind chiar și 7.500%.

Ce condiții stabilesc băncile și IFN-urile

Băncile impun câteva condiții clare pentru a-ți acorda un credit de nevoi personale. Este important să încasezi un venit cu caracter permanent și stabil, să lucrezi în baza unui contract de muncă încheiat pe o perioadă nedeterminată și să ai o  vechime de cel puțin 3 luni la actualul serviciu. Totodată, contează ca vechimea totală în muncă să fie de minimum un an.

În cazul în care condițiile băncilor ți se par prea dure, situația este mai relaxată în rândul IFN-urilor. De obicei, pentru un credit rapid trebuie să fii cetățean român, să ai peste 18 ani și să ai un cont bancar, deși acest lucru este opțional. Unele IFN-uri te consideră eligibil și dacă ai încheiat cu actualul angajator un contract pe o perioadă determinată sau dacă lucrezi de o lună. Poți obține un astfel de împrumut și dacă încasezi un venit lunar de 300 de lei sau dacă, de exemplu, ai intrat în șomaj tehnic.

Cum se schimbă situația dacă ai fost rău-platnic

Un alt criteriu important stabilit de bănci se referă la existența unui istoric favorabil de plată. Cu alte cuvinte, contează să nu fi ajuns pe lista neagră a Biroului de Credit. Dacă ai avut restanțe la plata altor împrumuturi, acum riști să primești un refuz de finanțare sau să te confrunți cu un proces dificil de acordare.

În schimb, dacă figurezi pe lista rău-platnicilor nu înseamnă neapărat că trebuie să-ți iei adio de la obținerea unui nou credit, respectiv unul rapid. IFN-urile vor evalua situația ta financiară și îți pot acorda finanțarea necesară.

Cu Sortter alegi un credit avantajos

Platforma de comparare Sortter te ajută, gratuit, să identifici rapid cel mai bun împrumut. În funcție de suma de care ai nevoie și de perioada în care o poți rambursa, Sortter îți va furniza informații importante despre soluțiile de creditare pe care le consideră rentabile pentru nevoile tale. Comparându-le, vei găsi cea mai avantajoasă soluție de creditare.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit de nevoi personale
credit rapid