Cum ocolesc firmele rusești sancțiunile impuse de Occident la plățile internaționale

Financiar   
Cum ocolesc firmele rusești sancțiunile impuse de Occident la plățile internaționale

Companiile rusești folosesc cu succes compensările, aurul și criptomonedele pentru facilitarea plăților internaționale, i-a spus marți președintelui Vladimir Putin șeful Serviciului federal pentru monitorizare financiară din Rusia, Yuri Chikhanchin.

Prin compensări, băncile gestionează plata importurilor și a exporturilor prin agenți verificați, tranzacțiile fiind echilibrate pentru a se asigura că partenerii contractuali își primesc fondurile.

Urmărește-ne și pe Google News

Plățile internaționale pentru comerțul rusesc aproape au stagnat în primăvara lui 2024, după ce băncile din țările care erau parteneri comerciali cheie ai Rusiei, inclusiv China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) s-au aflat sub amenințarea sancțiunilor secundare americane. Problema s-a atenuat de atunci, oficialii susținând că firmele rusești și partenerii lor s-au adaptat sancțiunilor și au găsit metode de a face plăți transfrontaliere, arată Agerpres.

Shein a depus documente pentru listarea la Hong Kong, țintind în continuare bursa de la Londra CITEȘTE ȘI Shein a depus documente pentru listarea la Hong Kong, țintind în continuare bursa de la Londra

'În privința fluxurilor financiare transfrontaliere, ne concentrăm pe Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, și, în sens larg, pe regiunea asiatică. Formele alternative de plăți sunt utilizate activ. Acestea includ aurul și criptomonedele. Acum au apărut și compensările, operațiunile de clearing, pe care le analizăm', a declarat Yuri Chikhanchin. Acesta este primul oficial rus important care descrie în mod public detaliile metodelor folosite de firmele rusești pentru plățile internaționale. Astfel de metode sunt rar discutate public.

În aprilie, Reuters anunța, citând surse bancare, că principalele bănci din Rusia au înființat un sistem de compensare a plăților pentru tranzacțiile cu China.

'Compensarea se face atunci când un exportator permite importatorului să folosească câștigurile de export. În loc ca exportatorul să repatrieze fondurile, importatorul aduce mărfurile în avans folosind acei bani și stabilind sistemul de plăți din cadrul țării', a explicat șeful Serviciului federal pentru monitorizare financiară. Acesta a adăugat că aurul este de asemenea folosit pentru plăți transfrontaliere.

Guvernul ne scoate din buzunar 9,5 miliarde lei cu majorări de taxe în acest an, din care 7,7 miliarde lei cu TVA și accize, iar anul viitor de patru ori mai mult, inclusiv 6 miliarde lei prin impozit mărit la case și mașini CITEȘTE ȘI Guvernul ne scoate din buzunar 9,5 miliarde lei cu majorări de taxe în acest an, din care 7,7 miliarde lei cu TVA și accize, iar anul viitor de patru ori mai mult, inclusiv 6 miliarde lei prin impozit mărit la case și mașini

În multe tranzacții ilegale, aurul a înlocui dolarul și euro în numerar, conform Ministerului de Finanțe, care a cerut un plafon de 10.000 dolari pentru cantitatea de aur pe care persoanele fizice o pot scoate din țară.

De asemenea, Chikhanchin s-a referit la sistemul 'Transparent Blockchain', dezvoltat de Serviciul federal pentru monitorizare financiară cu banca Centrală și al doilea mare creditor rus, VTB, care permite autorității de reglementare și băncilor să monitorizeze tranzacțiile cripto. Noul sistem ar urma să devină operațional până la finalul lui 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
firme
plati
internațional
ocoli
sancțiuni
aur
criptomonede