Declin al acțiunilor Nokia, din cauza profitului operațional trimestrial sub așteptările pieței financiare

Declin al acțiunilor Nokia, din cauza profitului operațional trimestrial sub așteptările pieței financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2023

Gigantul finlandez de telecomunicații Nokia a anunțat un profit operațional pentru primul trimestru care a fost sub așteptările pieței, de 479 de milioane de euro (524,94 milioane de dolari), în scădere de la 583 de milioane în aceeași perioadă a anului trecut, informație care a dus la scăderea acțiunilor Nokia cu peste 8%, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cifra a fost, de asemenea, sub prognoza de 532,4 milioane de euro a analiștilor chestionați de Refinitiv, scrie News.ro.

Schimbare pregătită - Câți bani vor primi prosumatorii CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită - Câți bani vor primi prosumatorii

Nokia a spus că marja sa brută comparabilă a scăzut, de asemenea, cu 0,300 puncte procentuale, de la 40,7%, la 37,7%.

Acest lucru a fost determinat de mixul regional și unei contribuții mai mici din partea Nokia Technologies, parțial legată de o opțiune de licență exercitată în T4 2022”, a spus Nokia într-un comunicat.

Nokia și-a mărit vânzările nete cu 10%, până la 5,86 miliarde de euro, peste suma de 5,72 miliarde de euro estimată de analiști.

”Am văzut o schimbare în mixul nostru regional. Am avut o încetinire în America de Nord, dar am avut o creștere foarte puternică în India”, a declarat Pekka Lundmark, CEO Nokia, pentru CNBC.

Abordând reacția negativă a prețului acțiunilor, Lundmark a spus că reflectă dezamăgirea în activitatea sa de licențiere tehnologică și un mix de venituri în schimbare la nivel regional. Acea parte a afacerii a avut o rată anuală de rulare de 1 miliard de euro, fiind sub ținta Nokia de 1,4 până la 1,5 miliarde de euro.

”Afacerile cu infrastructura de rețea și rețelele mobile se descurcă bine, așa că vorbim cu adevărat despre afacerea de licențiere tehnologică în care suntem aproape de [un] acord semnificativ cu Samsung în primul trimestru. Avem litigii în derulare cu [producătorii de smartphone-uri chinezi] Oppo și Vivo”, a declarat Lundmark.

Ungaria forțează retailerii să reducă prețurile alimentelor pentru a încetini inflația CITEȘTE ȘI Ungaria forțează retailerii să reducă prețurile alimentelor pentru a încetini inflația

Nokia a înregistrat o încetinire a afacerii sale din America de Nord, potrivit Lundmark.

”A existat o epuizare destul de mare a stocurilor în America de Nord, deoarece investițiile au fost foarte mari anul trecut. Clienții noștri construiau inventar nesigur că vom putea livra, din cauza lipsei de componente, iar acum consumă o parte din acest inventar”, a spus Lundmark.

Cu toate acestea, afacerea Nokia în India a înregistrat o creștere considerabilă, datorită vânzărilor puternice ale echipamentelor sale 5G.

”Am avut o creștere foarte puternică în India. India a reprezentat 15% din vânzările noastre în T1, în timp ce a fost doar 5% anul trecut”, a spus Lundmark.

viewscnt
Afla mai multe despre
nokia
actiuni