După ce a interzis ofertele de criptomonede, China vrea să sisteze și schimburile cu monede virtuale pe platformele de tranzacționare

După ce a interzis ofertele de criptomonede, China vrea să sisteze și schimburile cu monede virtuale pe platformele de tranzacționare
scris 12 sep 2017

După ce săptămâna trecută a interzis ofertele inițiale de monede virtuale, China se pregătește acum să anunțe o măsură similară în cazul schimburilor cu bitcoin și alte criptomonede derulate prin intermediul platformelor de tranzacționare din țară, mutare care ar reduce semnificativ volumele tranzacționate atât pe piața asiatică, cât și la nivel global.

Banca centrală a Chinei a pregătit un set de instrucțiuni în vederea interzicerii schimburilor de monede virtuale pe platformele locale, scriu Wall Street Journal și Bloomberg, care citează persoane familiare cu situația.

Măsura se va aplica doar pentru schimburile efectuate pe platformele de tranzacționare, precum OKCoin și BTC China, nu și în cazul tranzacțiilor over-the-counter, au spus sursele menționate.

Chinezii investesc 9,1 miliarde dolari în gigantul petrolier rusesc Rosneft CITEȘTE ȘI Chinezii investesc 9,1 miliarde dolari în gigantul petrolier rusesc Rosneft

Lunea trecută, Beijingul a interzis strângerea de fonduri prin intermediul ofertelor inițiale de monede alternative (ICO), pe care le-a declarat ilegale, și a ordonat companiilor care au desfășurat astfel de oferte cu monede virtuale să returneze fondurile investitorilor.

Reprezentanții Băncii Chinei nu au comentat informația privind platformele de tranzacționare, publicată inițial de portalul Caixin.

China acoperă aproximativ 23% din totalul tranzacțiilor cu bitcoin la nivel mondial, fiind, totodată, sediul multora dintre companiile mari specializate în minarea de monede virtuale. Țara asiatică a fost, în urmă cu doar câțiva ani, cea mai mare piață de bitcoin, cumulând aproape 90% din tranzacțiile globale, însă înăsprirea regulilor a dus la pierderea cotei de piață.  

OKCoin, BTC China și Huobi, cele mai mari platforme de tranzacționare din China, au precizat luni că nu au primit notificări oficiale în legătură cu interzicerea schimburilor cu monede virtuale.

Bitcoin, care a pierdut vineri până la 10% din valoare în urma informațiilor din presă, își continuă deprecierea. După primele tranzacții de astăzi, moneda virtuală era cotată la 4.161,19 dolari, în scădere cu 1,2% față de referință, potrivit datelor CoinDesk.

Față de maximul istoric de 5.013,91 dolari atins la începutul săptămânii, cea mai cunoscută criptomonedă s-a depreciat cu 17%. Comparativ cu debutul anului, însă, bitcoin este mai valoroasă cu 338%, aprecierea la nivelul ultimelor 12 luni fiind de aproape 600%.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
platforme tranzactionare
monede virtuale
schimburi
interzicere