Bursa mută din nou: Indicele principal BET, care astăzi prinde în componența sa 13 emitenți, va fi extins

Bursa mută din nou: Indicele principal BET, care astăzi prinde în componența sa 13 emitenți, va fi extins

Indicele BET de la BVB ca avea câteva etaje în plus.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 aug 2018

Consiliul Bursei de Valori București a avizat majorarea componenței indicilor BET șI BET-TR la un număr mai mare de emitenți, având ca scop o mai bună diversificare sectorială pentru investitorii care vor să urmărească bursa românească în ansamblul ei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce în octombrie 2016 Bursa de Valori București a extins la maximum 15 companii structura indicelui reprezentativ BET, de la 10 emitenți anterior, acum operatorul de piață mută din nou și lărgește componența până la 20 de companii, deși în prezent nici numărul maximal nu era acoperit.

La momentul deciziei Consiliului Bursei, indicele BET include 13 emitenți, respectiv Banca Transilvania (TLV), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet Ploiești (COTE), DIGI Communications (DIGI), Electrica (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Romgaz Mediaș (SNG), Transgaz (TGN) și Transelectrica (TEL).

Automat, decizia se va răsfrânge și asupra indicelui BET-TR, care replica structura indicelui BET, doar că îi adaugă și evoluția reală a impactului asupra portofoliilor investitorilor prin includerea dividendelor distribuite de companii.

SIF Transilvania a finalizat programul de răscumpărări. A achiziționat acțiuni proprii în valoare de peste 1 milion de euro CITEȘTE ȘI SIF Transilvania a finalizat programul de răscumpărări. A achiziționat acțiuni proprii în valoare de peste 1 milion de euro

„Extinderea celor 2 indici este oportună în contextul în care companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la BVB”, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

De câteva luni bune, procesul de listare a unor companii pe piața locală de capital este înghețat. Având în vedere incertitudinea care înconjoară fondurile de pensii de la Pilonul II și potential absență de la aceste exerciții de piață a unor entități care reprezintă cea mai importantă susținere la cumpărare din piața locală, companiile private care avea intenții de a se lista au decis să-și amâne ofertele.

Trei români vor reprezenta interesele consumatorilor în domeniul asigurărilor și pensiilor private în grupurile de la Frankfurt ale supraveghetorului european EIOPA CITEȘTE ȘI Trei români vor reprezenta interesele consumatorilor în domeniul asigurărilor și pensiilor private în grupurile de la Frankfurt ale supraveghetorului european EIOPA

Ținta lărgirii structurii indicelui reprezentativ de la BVB este aceea de a surprinde o mai bună diversificare sectorială spune directorul geneal Tănase. Lucian Anghel, președinte al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, amintește că toate cele 6 companii care s-au listat de la ultima majorare a componenței indicelui BET, au fost din sectoare noi de activitate, respective servicii medicale, telecomunicații, producție de instalații industriale, asigurări, alimentație publică și consum.

Un alt element de noutate pentru indicii BET si BET-TR este introducerea, odată cu noua modificare a manualului indicilor, a unei ponderi minime anticipate în coșul indicelui de 0,5% pentru ca o societate să poată fi inclusă în cei 2 indici. Suplimentar, cu scopul de a limita fluctuațiile la nivelul componenței acestora, o companie trebuie sa aibă o pondere minimă anticipată de 0,2% pentru a fi menținută în componența acestora.

In plus, conceptul de Watchlist (lista a companilor care intră în procesul de monitorizare pentru a vedea dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate) a fost extins și pentru indicii BET-XT, BET-XT-TR si BET-BK. Asemănător indicilor BET și BET-TR, companiile introduse pe Watchlist vor ramâne pe lista minimum 6 luni, fiind monitorizate pentru o posibilă includere în indici. Lista de monitorizare va fi actualizată trimestrial, cu ocazia ședințelor periodice ale Comisiei Indicilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
lucian anghel
adrian tănase
banca transilvania
brd
romgaz
digi
conpet