Euro scade față de dolar în urma referendumului pentru separarea Cataloniei de Spania

Euro scade față de dolar în urma referendumului pentru separarea Cataloniei de Spania
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 2 oct 2017

Euro scade luni în raport cu dolarul după referendumul legat de separarea Cataloniei de Spania, declarat ilegal de autoritățile de la Madrid și care a stârnit violențe, soldate cu un număr mare de răniți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În total, 90% dintre cei 2,26 de milioane de catalani care au votat duminică s-au pronunțat pentru independență, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului Cataloniei Jordi Turull, precizând că aproape 8% dintre votanți au respins independența, iar restul voturilor au fost albe sau nule.

Cel puțin 844 de persoane au fost rănite în urma incidentelor violente între Poliție și susținătorii independenței.

FOTO Primarul din Copșa Mică a mers pe jos 320 de kilometri, în 11 zile, până în Capitală, pentru a convinge Mediul să achite lucrări de canalizare CITEȘTE ȘI FOTO Primarul din Copșa Mică a mers pe jos 320 de kilometri, în 11 zile, până în Capitală, pentru a convinge Mediul să achite lucrări de canalizare

În prezent, euro este în scădere cu circa 0,6% față de moneda americană, tranzacționându-se la 1,1740 dolari. Dolarul este susținut și de perspectiva unor reduceri de taxe, precum și de așteptările privind continuarea înăspririi monetare în SUA.

Bursa de la Madrid este în scădere cu peste 1%, în timp ce indicele pan-european Stoxx Europe 600 este în creștere ușoară.

“Există mari șanse ca Spania să se îndrepte spre o nouă criză, în special în situația în care liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, va declara independența în următoarele 48 de ore, așa cum a promis. Acest lucru va duce la și mai multă violență și, probabil, la intervenția liderilor europeni, care vor fi fortați să ia măsuri”, spune Hussein Sayed, responsabil de strategie de piață la FXTM, citat de MarketWatch.

Economia Cataloniei, în care duminică a fost organizat un referendum de independență, declarat ilegal de autoritățile spaniole de la Madrid, este responsabilă pentru aproximativ o cincime din Produsul Intern Brut (PIB) al Spaniei. PIB-ul Cataloniei este comparabil cu cel al statului Chile.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
dolar
catalonia
referendum
spania
burse