Fiat și Maersk, "vedetele" zilei pe bursele europene

Fiat și Maersk, "vedetele" zilei pe bursele europene
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 aug 2017

Bursele europene au început săptămâna în scădere, pe fondul reînnoirii tensiunilor dintre SUA și Coreea de Nord, însă companiile petroliere și producătorul auto Fiat Chrysler au bifat câștiguri substanțiale, cel din urmă susținut de informații privind o eventuală vânzare a mărcii Jeep către o companie chineză.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Știrea potrivit căreia Great Wall Motor, cel mai mare producător de SUV-uri din China, este interesat de achiziția parțială sau totală a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) și, în special, de preluarea Jeep, a propulsat acțiunile grupului la 11,38 euro pe unitate, o creștere de 6,92% comparat cu prețul de 10,70 euro pe unitate de la închiderea ședinței de vineri. Potrivit analiștilor, marca Jeep este evaluată la 33 miliarde de dolari, peste valoarea întregului grup FCA.

Aprecierea titlurilor Fiat, cea mai mare de astăzi la nivel indicelului pan-europeann Stoxx Europe 600, nu și-a regăsit însă corespondent în rândul evoluției celorlalți emitenți din sectorul auto. Acțiunile Daimler au pierdut 0,33% din valoare, cele ale BMW 0,72%, în timp ce Renault și Peugeot au înregistrat scăderi de 0,81%, respectiv 0,94%.

O tranzacție de 9 miliarde dolari între Warren Buffett și „vulturul” de la Fondul Proprietatea ar putea să cadă în aceste zile CITEȘTE ȘI O tranzacție de 9 miliarde dolari între Warren Buffett și „vulturul” de la Fondul Proprietatea ar putea să cadă în aceste zile

De cealaltă parte, anunțul companiei franceze Total privind preluarea diviziei petroliere a gigantului danez Maersk într-o tranzacție evaluată la 7,45 miliarde de dolari a impulsionat nu doar acțiunile celor două companii, ci și pe cele ale principalilor petroliști.

Titlurile Maersk s-au apreciat cu 2,89% la închidere, după ce pe parcursul zilei au urcat cu peste 4% peste referință, iar cele ale Total au crescut cu 0,33%. Dintre rivali, acțiunile Petrofac au urcat cu 3,74%, titlurile Tullow Oil cu 3,22%, iar cele ale OMV cu 0,94%.

Stoxx Europe 600 a închis cu un declin de 0,4%, după ce vineri a scăzut cu 0,7%, în condițiile în care exercițiile militare lansate luni de SUA și Coreea de Sud au readus în plin-plan tema relațiilor încordate dintre americani și regimul de la Phenian. Coreea de Nord a avertizat, ieri, că exercițiul militar comun “reprezintă un comportament necugetat, care va duce la escaladarea situației până la etapa incontrolabilă a unui război nuclear”, potrivit MarketWatch.

La Frannkfurt, indicele DAX 30 s-a depreciat cu 0,82%, CAC 40, al bursei de la Paris, a scăzut cu 0,52%, iar FTSE 100, referința bursei londoneze, a consemnat un declin de aproape 0,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii