Debut ușor „verde” de săptămână la BVB, pe fondul unui rulaj modest

Debut ușor „verde” de săptămână la BVB, pe fondul unui rulaj modest

Sursa foto: Ozmosis / dreamstime.com

scris 21 aug 2017

Indicii principali de la Bursa de Valori București au au urcat cu puțin peste referință, în contextul unor transferuri mai mici de 5 milioane euro în piața de acțiuni.

După ce săptămâna trecută la Bursa de Valori București am consemnat evoluții neconcludente – și pe fondul unui climat de aversiune la risc în piețele financiare internaționale – debutul de azi a fost unul pozitiv. Indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,18%, până la nivelul de 8.317,95 puncte, iar indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,14%.

Este o robustețe a pieței locale la acest început de august, încercat pe piețele externe. Și astăzi, bursele mature europene au înregistrat recul pe linie: -0,71 pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,12% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,61% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,89% pentru indicele DAX de la Frankfurt. La nivel regional, tendința a fost mai degrabă favorabilă: +0,74% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,35%, în timp ce indicii BUX de la Budapesta și -0,10% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Compania germană Systec, cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Compania germană Systec, cumpără 7% din acțiunile AAGES Târgu Mureș

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu transferuri însumând 6,19 milioane lei, s-au aflat titlurile Transelectrica (TEL), care au staționat pe nivelul de preț de vineri, de 28,00 lei/acțiune. Al 2-lea rulaj al zilei, de 5,97 milioane lei, l-am consemnat tot pe segmentul energetic, al cărui indice sectorial BET-NG s-a apreciat 0,03%, respectiv pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 0,16%, până la un nou maxim ex-dividend de 30,60 lei/acțiune. Intraday a fost atins chiar și reperul de 30,90 lei/acțiune.

Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice CITEȘTE ȘI Transelectrica, profit cu aproape o treime mai mic, de 98 milioane lei, în semestrul care a avut 2 vârfuri de prețuri pe piața energiei electrice

Titlurile Băncii Transilvania s-au corectat pe volume echivalente cu 2,07 milioane lei, cu 0,20%, până la prețul de 2,4400 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,59 miliarde lei (2,31 miliarde euro).

Pe segmentul financiar, al cărui indice BET-FI s-a apreciat cu 0,22%, până la nivelul de 34.955,01 puncte, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,16%, până la prețul de 0,8700 lei/acțiune, pe transferuri de 1,88 milioane lei. Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută că a achiziționat săptămâna trecută de la BVB, în cadrul programului de răscumpărări aprobat de acționari, un număr de 1,15 milioane titluri proprii, pentru care a plătit 1 milion de lei. Mai consistente au fost cumpărările din piața de la Londra, unde titlurile sunt listate secundar. FP a achiziționat 60.000 de certificate de depozit (GDR), echivalentul a 3 milioane acțiuni, suma plătită fiind de 664.000 de dolari.

O nouă sancțiune de la ASF pentru directorul Mihai Fercală de la SIF Transilvania

Pe același segment al fondurilor închise, cel mai lichid dintre SIF-uri, a fost SIF Transilvania (SIF3), cu transferuri de aproximativ 841.000 de lei, prețul de închidere fiind de 0,2595 lei/acțiune, egal cu referința de vineri. Emitentul a anunțat astăzi că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat sancțiuni în urma controlului inopinat efectatuat de instituție la societate în februarie, inclusiv o amendă aplicată directorului Mihai Fercală în valoare de 11.000 de lei. Acesta ar fi participat la ședințe ale directoratului și la două întruniri a Consiliul de la Supraveghere într-o perioadă în care nu avea avizul ASF pentru a ocupa funcțiile de conducere în care fusese investit la SIF Transilvania.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
bursa
bvb
romgaz
banca transilvania
fondul proprietatea
sif transilvania