Fitch îmbunătățește perspectiva atribuită ratingurilor BCR și BRD de la negativă la stabilă

Fitch îmbunătățește perspectiva atribuită ratingurilor BCR și BRD de la negativă la stabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2023

Fitch Ratings a îmbunătățit joi perspectiva atribuită ratingurilor pentru datoriile pe termen lung (IDR) de la negativă la stabilă pentru Banca Comercială Română S.A. (BCR) și BRD-Groupe Societe Generale S.A. (BRD), și a confirmat ratingurile la "BBB plus", informează un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile vin după ce în 24 martie Fitch a revizuit perspectiva ratingului suveran al României de la negativă la stabilă și a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, scrie Agerpres.

FOTO Hidroelectrica a emis facturile pe luna august 2022. Adresă de e-mail specială CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a emis facturile pe luna august 2022. Adresă de e-mail specială

Confirmarea ratingurilor pentru datoriile pe termen lung ale BCR și BRD și ratingurile de sprijin al acționarilor (SSR) reflectă opinia Fitch că acționarii lor, Erste Group Bank AG (rating "A"/cu perspectivă stabilă) și Societe Generale S.A. (rating "A minus"/cu perspectivă stabilă) vor continua să aibă o disponibilitate semnificativă pentru a furniza sprijin subsidiarelor lor.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale BCR și BRD sunt limitate de plafonul de țară al României, care include riscurile de transfer și convertibilitate care ar putea limita capacitatea BCR și BRD de a utiliza sprijinul băncilor mamă. În lipsa acestor constrângeri, BCR ar avea un rating cu o treaptă sub cel al Erste, iar BRD ar avea un rating similar cu cel al Societe Generale. Perspectivele stabile ale ambelor bănci reflectă perspectiva a ratingului suveran al României, apreciază Fitch.

Fitch crede că disponibilitatea Erste de a sprijini BCR este ridicată, datorită rolului strategic al BCR în grupul bancar austriac, a riscurilor reputaționale ridicate pentru bancă și franciza sa internațională în cazul unei intrări în incapacitate de plată a BCR, și a nivelul ridicat de integrare între banca mamă și subsidiară.

De asemenea, Fitch apreciază că disponibilitatea Societe Generale de a sprijini BRD este ridicată, ținând cont de includerea BRD în schema de soluționare a grupului bancar francez și a riscurilor reputaționale ridicate pentru bancă în cazul unei intrări în incapacitate de plată a BRD. Orice sprijin solicitat pentru BRD poate fi acordat de banca mamă ținând cont de ponderea activelor BRD în activele totale ale Societe Generale.

Printre factorii care, individual sau colectiv, ar putea duce la acțiuni negative de rating în cazul BCR și BRD se află revizuirea în scădere a plafonului de țară al României, retrogradarea cu mai mult de o treaptă a ratingurilor băncilor lor mamă și dovezi ale unei disponibilități mai slabe de sprijin a BCR și BRD de către Erste și Societe Generale. De asemenea, precizează Fitch, o revizuire în creștere a plafonului de țară al României va duce la îmbunătățirea ratingurilor BCR și BRD.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
bcr