FNGCIMM promite că extinde garanțiile 3 luni la Prima Casă și IMM dacă băncile suspendă sau amână ratele. Măsuri mai ample pentru restructurarea creditelor, în pregătire

FNGCIMM promite că extinde garanțiile 3 luni la Prima Casă și IMM dacă băncile suspendă sau amână ratele. Măsuri mai ample pentru restructurarea creditelor, în pregătire
scris 19 mar 2020

Fondul de garantare a creditelor încurajează băncile să aprobe amânări sau suspendări pe 1- 3 luni la plata ratelor în programul Prima Casă și pentru IMM, promițând că va extinde la rândul său garanțiile. Aceasta, până când măsuri mai ample de restructurare a creditelor de locuințe și de evitare a executărilor silite vor fi luate prin schimbarea legislației. 

“Finanțatorii parteneri sunt invitați să dea dovadă de flexibilitate în relația cu beneficiarii Programului Prima Casă, oferindu-le soluții de rescadențare a ratelor din credit, amânare la plata sau suspendarea plății ratelor, cu oferirea de perioade de grație de pana la 3 luni. În contrapartidă, FNGCIMM va da dovadă de aceeași flexibilitate în privința extinderii perioadei de valabilitate a garanțiilor acordate în cadrul Programului Prima casa și a creditelor acordate IMM”, arată Fondul, într-un comunicat.

Instituția informează că sunt deja în lucru și măsuri mai extinse de restructurare a creditelor de tip Prima casă și sunt analizate posibile intervenții legislative asupra HG 717/2009 și legislației terțiare incidente programului.

În plus, spune Fondul, se fac eforturi la nivel instituțional pentru identificarea și implementarea măsurilor menite să preîntampine executarea garanțiilor acordate în cadrul Programului Prima Casa.

Patronatul băncilor reacționează la proiectul PSD de suspendare a ratelor la credite până la finele anului: Băncile au anunțat deja soluții de sprijin. Măsuri noi impuse fără consultare pot produce efecte contrare CITEȘTE ȘI Patronatul băncilor reacționează la proiectul PSD de suspendare a ratelor la credite până la finele anului: Băncile au anunțat deja soluții de sprijin. Măsuri noi impuse fără consultare pot produce efecte contrare

În cazul în care perioada de valabilitate a garanțiilor este inferioară limitei maxime de 360 de luni, amânarea la plată a ratelor se poate implementa fără modificări legislative și fără a fi necesară încheierea unui act adițional la contractul de garantare.

Pentru IMM, prelungirea valabilității garanțiilor peste scadența finală a creditului garantat se va modifica de la 30 zile la 90 zile, fără ca Fondul să perceapă de comision de garantare.

Intervalul de referință cuprinde o perioada de 60 de zile calendaristice începând cu data de 17 martie 2020 până pe 16 mai 2020, perioada de prelungire tehnică fiind acordată tuturor băncilor cu care Fondul a semnat convenții de finanțare-garantare.

Prelungirea tehnică se acordă pentru garanțiile emise de FNGCIMM din surse proprii, în favoarea băncilor, a căror perioadă de valabilitate expiră în intervalul de referinta 17 martie- 16 mai 2020. Pentru perioada de prelungire tehnica, Fondul nu percepe comision de garantare.

Ministerul Finanțelor, încă două licitații ratate. Dobânzile se mențin la niveluri foarte ridicate CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor, încă două licitații ratate. Dobânzile se mențin la niveluri foarte ridicate

Și termenul de transmitere a documentelor necesare completării dosarelor cererilor de plată se prelungește de la 60 zile calendaristice la 120 zile calendaristice, pentru toate cererile de plată înregistrate la Fond până la data de referință și/sau intrate în intervalul de referință.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
imm
credite
fngcimm; suspendare rate credit
coronavirus