François Bloch, propus pentru funcția de director general al BRD, a fost interogat în 2013 de autoritățile ruse

François Bloch, propus pentru funcția de director general al BRD, a fost interogat în 2013 de autoritățile ruse
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 aug 2016

François Bloch, propus de grupul Société Générale pentru a prelua funcția de director general al BRD din noiembrie, a fost interogat de autoritățile ruse în 2013, în cadrul unei anchete legate de Vladimir Golubkov, fostul președinte al Rosbank, filiala rusească a grupului francez, acuzat de corupție, potrivit unui articol publicat în iulie 2013 de agenția rusească Sputnik, controlată de guvernul rus, care citează publicația Izvestia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit Sputnik, Bloch a fost unul dintre cei zece manageri de top din cadrul Rosbank interogați de comisia rusească de anchetă, scrie News.ro.

François Bloch este vicepreședinte al Rosbank responsabil pentru finanțe, management al riscului, resurse umane și control, potrivit datelor publicate pe site-ul bpncii rusești.

Potrivit relatării agenției rusești, acuzată de mulți observatori din Occident că este un instrument de propagandă al regimului lui Vladimir Putin, Bloch a dat declarații extinse anchetatorilor ruși.

Astfel, Bloch "a declarat că Golubkov nu putea lua nicio decizie fără colegul său - vicepreședintele băncii Juan Carlos Albizzati, nici fără autorizația conducerii băncii-mamă - Groupe Société Générale", a scris Sputnik.

Golubkov a fost reținut de autoritățile ruse în mai 2013 pentru acuzații de corupție, în condițiile în care Société Générale se numără printre puținele bănci străine care au continuat să opereze pe o piața bancară dominată de grupurile controlate de statul rus, potrivit Reuters.

BCR reduce avansul la credite ipotecare, dar numai pentru case din anumite orașe. Care sunt localitățile CITEȘTE ȘI BCR reduce avansul la credite ipotecare, dar numai pentru case din anumite orașe. Care sunt localitățile

Mai exact, anchetatorii susțineau că Golubkov a luat mită în jur de 160.000 de dolari și că ar fi cerut o sumă de 1,5 milioane de dolari de la un om de afaceri pentru a aproba un împrumut. La puțin timp după demararea anchetei, grupul francez l-a concediat pe Golubkov.

Publicația rusă Izvestia, care a stat la originea știrii din Sputnik, a relatat, citând surse din cadrul anchetei, că Bloch a fost prudent în declarații, dar ar fi dezvăluit o informație importantă comisiei de anchetă.

Asdtfel, François Bloch, care era membru în comisia de creanțe din cadrul Rosbank, le-a spus anchetatorilor că nu își mai amintește dacă a participat la ședința în care s-a luart decizia prin care s-a prelungit cu cinci ani durata limitei de risc pentru grupul Ecooffice, al cărui director a făcut ulterior plângere la autorități.

Bloch a susținut, însă, în fața anchetatorilor că Golubkov nu putea lua astfel de decizii singur, fără acordul conducerii băncii-mamă din Franța, potrivit Sputnik.

Miercuri, grupul francez Société Générale, acționarul majoritar al BRD, a doua bancă după active de pe piața românească, a anunțat schimbarea directorului general al filialei din România, Philippe Lhotte, începând din 1 noiembrie, viitorul manager fiind François Bloch.

Decizia schimbării managerului a fost luată într-o ședință de marți a consiliului de administrație al băncii.

"În reuniunea din 2 august 2016, consiliul de administrație al BRD-Groupe Société Générale SA l-a desemnat pe François Bloch drept succesorul lui Philippe Lhotte în funcția de director general, începând cu data de 1 noiembrie 2016. Numirea este sub condiția obținerii aprobării Băncii Naționale a României", a precizat BRD.

Lhotte este director general și membru în consiliul de administrație al BRD din 31 octombrie 2012. În aprilie, acționarii BRD i-au reînnoit mandatul de administrator lui Philippe Lhotte, care expira în septembrie, pentru patru ani, până la 13 septembrie 2020. Însă mandatul de director general nu a fost reînnoit.

viewscnt
Afla mai multe despre
françois bloch
brd