Grupul bancar UBS ar putea fi naționalizat parțial

Grupul bancar UBS ar putea fi naționalizat parțial
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2023

Grupul bancar UBS din Elveția ar putea fi naționalizat, urmând să se organizeze în acest sens un referendum, informează AFP, amintind că în primăvară banca a preluat Credit Suisse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Concret, un grup de cetățeni din cantonul elvețian Zurich au demarat o inițiativă pentru organizarea unui referendum având drept temă naționalizarea parțială a grupului bancar UBS, după ce în luna martie această bancă a preluat rivala Credit Suisse în urma presiunilor exercitate de autoritățile elvețiene, informează AFP.

Magnatul media Byron Allen a făcut o ofertă de 10 miliarde de dolari pentru a cumpăra rețeaua de televiziune ABC și alte active de la Walt Disney CITEȘTE ȘI Magnatul media Byron Allen a făcut o ofertă de 10 miliarde de dolari pentru a cumpăra rețeaua de televiziune ABC și alte active de la Walt Disney

Proiectul intitulat 'BANKENINITIATIVE' (-Inițiativă bancară-nr.) propune modificarea constituției elvețiene astfel încât "marile bănci de importanță sistemică să fie gestionate drept societăți pe acțiuni iar confederația elvețiană să fie acționar majoritar", precizează săptămânalul Sonntagszeitung.

Textul inițiativei este analizat în prezent de autoritățile federale. Dacă autoritățile vor da undă verde, inițiatorii vor avea la dispoziție 18 luni pentru a strânge 100.000 de semnături astfel încât textul să poată fii spus votului popular, scrie Adevarul.

Deocamdată comitetul care stă în spatele inițiativei este compus din Bernhard Schmidt, un director de școală în vârstă de 58 de ani, familia și prietenii săi însă Schmidt speră că se vor alătura și alți susținători și donatori.

Inițiatorii susțin că UBS a devenit un risc mult prea mare pentru economia elvețiană iar în eventualitatea unei noi crize, întreaga țară ar putea să se prăbușească. "Inițiativa noastră nu vizează naționalizarea pieței financiare ci mai degrabă crearea unui echilibru durabil pe piața financiară grație unui model de economie mixtă pentru marile bănci de importanță sistemică", precizează inițiatorii.

După ce a acceptat să preia, în regim de urgență, Credit Suisse pentru doar trei miliarde de franci elveșieni, UBS a anunțat luna trecută că ar putea să nu mai recurgă la ajutorul statului, care era destinat să protejeze UBS de surprizele neplăcute descoperite în conturile fostei rivale.

CEO-ul Citigroup pune în practică cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii CITEȘTE ȘI CEO-ul Citigroup pune în practică cea mai amplă reorganizare a grupului din ultimele două decenii

Grupul de cetățeni estimează că UBS nu este doar o mare bancă de importanță sistemică ci că a devenit "de facto o bancă de stat", estimând că a devenit prea mare pentru a fi lăsată să se prăbușească în caz de criză și că UBS nu a putut prelua Credit Suisse decât grație garanțiilor de stat în valoare de mai multe miliarde.

Referendumurile sunt o obișnuință în sistemul de democrație directă din Elveția, mai multe astfel de consultări populare având loc în fiecare an. Pentru ca o inițiativă populară să fie adoptată are nevoie de spriijnul majorității alegătorilor precum și de suportul a mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elvețiene.

viewscnt
Afla mai multe despre
ubs
elvetia