Pierderile Rezervei Federale americane au trecut pragul de 100 de miliarde de dolari pe fondul creșterii dobânzilor

Pierderile Rezervei Federale americane au trecut pragul de 100 de miliarde de dolari pe fondul creșterii dobânzilor
scris 16 sep 2023

Pierderile înregistrate de Rezerva Federală (Fed) au depășit pragul de 100 de de miliarde de dolari, arată datele publicate de Banca Centrală a SUA, și cel mai probabil vor continua să se majoreze pe fondul creșterii dobânzilor, transmite Reuters.

Banca Centrală a SUA continuă să plătească dobânzi mai mari decât ceea ce câștigă, tot sub formă de dobânzi, de pe urma obligațiunilor pe care le deține precum și de pe urma serviciilor oferite sectorului financiar. Chiar dacă există foarte multă incertitudine cu privire la modul cum vor evolua lucrurile, unii observatori cred că pierderile Fed ar putea să se dubleze, scrie Agerpres.

PROFIT NEWS TV Redescoperă România – David Sandu, co-fondator Crama de Piatră: În momentul de față se dezvoltă foarte bine cicloturismul și vizita la crame pe bicicletă CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Redescoperă România – David Sandu, co-fondator Crama de Piatră: În momentul de față se dezvoltă foarte bine cicloturismul și vizita la crame pe bicicletă

William English, fost oficial la Fed și în prezent profesor la Universitatea Yale, se așteaptă ca aceste pierderi să atingă un vârf de 200 de miliarde de dolari în 2025, în timp ce Derek Tang de la firma de prognoze LH Meyer spune că cel mai probabil pierderile Fed se vor situa anul următor între 150 și 200 de miliarde de dolari.

Înregistrarea de pierderi este un lucru foarte rar pentru Fed, dar banca centrală a SUA a avertizat în repetate rânduri că o astfel de situație nu îi afectează capacitatea de a derula politica monetară și de a-și îndeplini obiectivele.

O bancă centrală a SUA care înregistrează pierderi nu este o surpriză având în vedere campania agresivă de majorare a dobânzilor demarată anul trecut de Fed, care a dus dobânda de referință de la un nivel apropiat de zero în luna martie 2022 până la un interval cuprins între 5,25% și 5,50% în prezent. În condițiile în care presiunile inflaționiste se reduc, analiștii estimează că Fed a terminat cu majorarea dobânzilor, sau cel puțin este aproape de final.

Însă asta nu înseamnă că pierderile înregistrate de Fed vor înceta, din cauză că dobânzile actuale pe termen scurt vor continua să genereze venituri negative pentru o anumită perioadă. Până la urmă pierderile vor înceta ca urmare a procesului de diminuare a bilanțului contabil al Fed, proces care completează majorarea dobânzilor.

Operatorul de cazinouri Caesars a căzut victimă hackerilor CITEȘTE ȘI Operatorul de cazinouri Caesars a căzut victimă hackerilor

"Ritmul pierderilor se va reduce, chiar dacă dobânzile vor rămâne sus, pentru că rezervele bancare și facilitățile de tip reverse repo sunt în declin, iar noile achiziții de obligațiuni aduc dobânzi mai mari", a spus William English.

Indiferent care va fi momentul în care Fed va înceta să mai realizeze pierderi, vor mai trece câțiva ani până când va putea reveni la situația în care va returna o parte substanțială din profiturile sale către Trezoreria americană. În 2022, Fed a returnat către Trezoreria 76 de miliarde de dolari, după ce în 2021 a returnat 109 miliarde de dolari, bani care au fost utilizați pentru reducerea deficitelor guvernamentale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federală
sua
bani