Guvernul vrea să împrumute 200 de milioane de euro săptămâna viitoare

Guvernul vrea să împrumute 200 de milioane de euro săptămâna viitoare
scris 22 feb 2020

Guvernul vrea să vândă, pe 25 februarie, obligațiuni denominate în monedă europeană în valoare de 200 de milioane de euro, a anunțat Ministerul de Finanțe, potrivit Reuters.

Obligațiunile vor ajunge la maturitate în iunie 2025.

Vânzarea de obligațiuni denominate în valută, pe piața internă, vine în contextul în care Banca Națională a României a redus rezerva minimă obligatorie aplicabilă pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6%, de la 8%, începând cu perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei a fost menținută menținută la 8%.

Și în trecut, reducerea rezervelor minime obligatorii a fost însoțită de împrumuturi în euro pe piața internă din partea statului.

Autoritățile europene avertizează: Preluarea Fitbit de către Google prezintă riscuri pentru datele utilizatorilor. Fitbit are în București cel mai mare birou de cercetare-dezvoltare din afara SUA CITEȘTE ȘI Autoritățile europene avertizează: Preluarea Fitbit de către Google prezintă riscuri pentru datele utilizatorilor. Fitbit are în București cel mai mare birou de cercetare-dezvoltare din afara SUA

De la începutul anului, Guvernul a împrumutat 12,25 miliarde de lei pe piața internă și 3 miliarde de euro pe piața externă.

În total (piață internă și externă), necesarul de finanțare pentru acest an a fost stabilit la 86,9 miliarde lei, atât pentru a acoperi deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), cât și pentru a plăti și datoria ajunsă la scadentă (46,3 miliarde lei).

România are în plan, pentru acest, să împrumute de pe piața externă 6 miliarde de euro. Jumătate din necesarul estimat a fost deja atras în luna ianuarie, când Guvernul a împrumutat o sumă record: echivalentul a peste 20 de miliarde de lei, din care cea mai mare parte în valută (3 miliarde de euro).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
finante
imprumut extern
obligatiuni
imprumut stat
romania imprumut