Importurile și exporturile Chinei se prăbușesc

Importurile și exporturile Chinei se prăbușesc
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2023

Exporturile Chinei s-au prăbușit în decembrie în cel mai rapid ritm din 2020, în timp ce importurile au încetinit brusc, semnalând riscuri pentru redresarea celei de-a doua mari economii mondiale, potrivit Al Jazeera.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Exporturile s-au contractat cu 9,9% în ritm anual în decembrie, cel mai mult din februarie 2020, au arătat vineri datele vamale. Exporturile se contractaseră cu 8,7% în noiembrie, arată Hotnews.

GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare CITEȘTE ȘI GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare

Importurile au scăzut cu 7,5%, față de un declin de 10,6% în noiembrie.

Economia Chinei încă își revine după consecințele a trei ani de restricții ultra-stricte „zero-COVID”, care au perturbat afacerile și au ținut milioane de consumatori chinezi acasă pe perioade lungi de pandemie.

În prezent, China se confruntă cu o creștere masivă a numărului de cazuri de COVID-19, după ce luna trecută a început să elimine cea mai mare parte a restricțiilor.

După cel mai prost an din istoria companiei, Tesla continuă să scadă acum abrupt pe bursă CITEȘTE ȘI După cel mai prost an din istoria companiei, Tesla continuă să scadă acum abrupt pe bursă

Exporturile au fost unul dintre puținele puncte luminoase pentru economia chineză în timpul pandemiei, dar s-au deteriorat rapid în ultima parte a anului 2022, deoarece consumatorii de peste hotare au redus cheltuielile ca răspuns la creșterile agresive ale dobânzilor practicate de băncile centrale pentru a domoli inflația.

„Perspectivele pentru exporturi rămân slabe, având în vedere combinația dintre încetinirea creșterii globale și reorientarea continuă a consumatorilor de la bunuri către servicii”, a declarat Lloyd Chan, economist senior la Oxford Economics.

„În plus, controalele la export ale SUA asupra echipamentelor legate de semiconductori vor fi o piedică esențială”,a spus Chan.

Ministerul Comerțului din China a declarat joi că încetinirea cererii externe și riscurile tot mai mari de recesiune globală reprezintă cele mai mari presiuni asupra stabilizării comerțului țării.

GRAFICE Lupta băncilor pe bani a luat o pauză CITEȘTE ȘI GRAFICE Lupta băncilor pe bani a luat o pauză

Un sondaj oficial privind activitatea fabricilor a arătat că un subindice al noilor comenzi la export a rămas în teritoriu de contracție timp de 20 de luni consecutive.

China a anunțat recent că va menține o lichiditate suficient de mare pe piețele financiare, pentru a satisface mai bine nevoile din economia reală în 2023.

Politica monetară din 2023 va asigura o cantitate suficientă de lichiditate, iar structura va fi precisă pentru a ajuta sectoarele cheie, a spus adjunctul guvernatorului PBOC.

Andreas Treichl, fost CEO Erste: Veto-ul Schengen dat de Austria trebuie remediat cât mai curând. Situația frontierelor nu îl justifică CITEȘTE ȘI Andreas Treichl, fost CEO Erste: Veto-ul Schengen dat de Austria trebuie remediat cât mai curând. Situația frontierelor nu îl justifică

”Costul de finanțare va rămâne rezonabil de flexibil, cu mici suișuri și coborâșuri”, a spus Liu, citat de postul de stat CCTV.

Viceministrul de Finanțe Xu Hongcai a declarat că China va implementa, de asemenea, o politică fiscală proactivă anul viitor, stabilind un raport rezonabil al deficitului și mărimea obligațiunilor speciale ale autorităților locale.

China ”va extinde în mod corespunzător zonele în care fondurile speciale de obligațiuni guvernamentale pot fi investite și utilizate ca capital”, a spus Xu.

Comentariile înalților oficiali au venit după Conferința Centrală de Muncă Economică, o întâlnire de stabilire a agendei, în care liderii chinezi au spus că se vor concentra pe stabilizarea economiei de 17.000 de miliarde de dolari în 2023 și că se vor intensifica ajustările politicilor pentru a se asigura că țintele sunt atinse.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
finante