Împrumuturile BEI în România ar putea crește la 1 miliard euro în acest an, cea mai mare sumă începând cu 2009

Împrumuturile BEI în România ar putea crește la 1 miliard euro în acest an, cea mai mare sumă începând cu 2009
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 18 iul 2016

Banca Europeană de Investiții (BEI) ar putea finanța proiecte românești în valoare de 1 miliard de euro în acest an, sumă de aproape cinci ori mai mare decât cea acordată anul trecut și cea mai mare începând cu 2009, potrivit vicepreședintelui băncii, Cristian Popa. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul trecut, împrumuturile acordate de BEI în România s-au ridicat la 211 milioane euro, în scădere de la circa 590 milioane euro în 2014. De la începutul acestui an, BEI a aprobat finanțări în valoare de peste 720 milioane de euro, cea mai ridicată sumă începând cu 2011.

“Nu excludem semnarea unor proiecte care ar duce valoarea finanțărilor acordate în România la 1 miliard de euro în acest an“, a spus Popa într-un interviu pentru Bloomberg.

Oficialul BEI a precizat că banca se concentrează asupra proiectelor din sectorul privat, cu impact pozitiv asupra economiei României, printre sectoarele vizate aflându-se agricultura, energia, comunicațiile și sănătatea.

Producătorul Napolact a împrumutat 150 milioane de euro de la BEI pentru finanțarea activităților de cercetare și dezvoltare CITEȘTE ȘI Producătorul Napolact a împrumutat 150 milioane de euro de la BEI pentru finanțarea activităților de cercetare și dezvoltare

Confruntate cu perspectiva unui deficit bugetar de aproape 3% din PIB în acest an, autoritățile de la București au apelat la instituții financiare internaționale în vederea atragerii fondurilor destinate co-finanțării proiectelor europene.  

Reprezentanții statului român au semnat vineri un contract de finanțare de 360 milioane euro cu BEI, din care România va acoperi parțial cheltuielile de la buget aferente contribuției naționale la proiectele realizate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020, în cadrul programelor operaționale Competitivitate, Capital Uman și Infrastructură Mare.

Banca Europeană de Investiții acordă împrumuturi atât sectorului public, cât și celui privat pe baze comerciale.

Începând cu 1991, BEI a acordat finanțări totale de 11,4 miliarde euro în România, pentru proiecte precum fabrica de anvelope Pirelli din Slatina, metroul din București, un proiect de energie verde al ENEL și programele de reabilitare termică a blocurilor din Capitală.

viewscnt
Afla mai multe despre
bei
finantari
imprumuturi
cristian popa
proiecte