Indicele ROBOR a stagnat

Indicele ROBOR a stagnat
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2022

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei a stagnat la 3,55%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 3,73%.

FOTO Trafic aerian intens în România. Avioanele evită Ucraina și zona Mării Negre unde rușii desfășoară exerciții CITEȘTE ȘI FOTO Trafic aerian intens în România. Avioanele evită Ucraina și zona Mării Negre unde rușii desfășoară exerciții

Miercuri, Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la 2,5%. Piața aștepta o atitudine mai pasivă a băncii centrale în fața inflației ridicate, dat fiind istoricul recent. BNR se așteaptă acum ca inflația să ajungă la un nivel de două cifre în trimestrul al doilea, după ce va expira schema de sprijin a consumatorilor de energie.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Valoarea IRCC, aferentă perioadei octombrie-decembrie 2021, este de 1,08%, în declin față de nivelul de 1,25% aferent celui de-al treilea  trimestru.

IRCC se aplică împrumuturilor acordate populației după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
bnr