INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile

INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2019

Traderii și participanții la piață acordă o foarte mare atenție semnalelor ce ar putea indica momentul în care ne-am putea confrunta cu o recesiune globală. În acest context, Saxo Bank avansează 5 tehnici pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

ULTIMA ORĂ Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte al ASF CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte al ASF

În contextul uneia dintre cele mai lungi perioade de creștere a pieței din istorie și dată fiind agitația tot mai mare de pe piață datorată evenimentelor geopolitice și temerilor tot mai mari legate de recesiune în piețele financiare, analiza tehnică devine și mai relevantă pentru evaluarea unui instrument specific sau a unei direcții a pieței ca metodă de a înțelege direcția unui instrument specific sau a pieței în sens larg sau pentru a îmbunătăți managementul riscului în piețe volatile.

Pericolul de a te îndrăgosti de o tranzacție

Piața este inundată de informații și natura umană ne determină să filtrăm poveștile care nu ne plac și să acordăm o mai mare încredere surselor care ne plac. La aceasta se adaugă și ideea frecventă că mulți investitori tind să urmărească câteva companii sau indici îndeaproape, iar atunci este foarte ușor să te îndrăgostești de propria poziție.

„Este foarte ușor să îți asumi riscuri tot mai mari atunci când deții o poziție de pierdere. Și, din nefericire, acest lucru ne face deseori să ne schimbăm orizontul de investiții atunci când deținem o poziție de pierdere sperând că se va redresa a doua zi. Și pentru a evita sentimentele negative de a deține o poziție de pierdere, deseori suplimentăm acea poziție pentru a reduce prețul mediu și, prin urmare, pierderea procentuală. Aceste acțiuni sunt determinate de emoții și pot fi eliminate prin folosirea unor instrumente din analiza tehnică pentru a stabili un stop-loss adecvat, parte integrantă a abordării unui investitor în ceea ce privește managementul riscului”, spune Kim Cramer Larsson. Acesta a studiat psihologia investitorilor timp de mulți ani și vede mulți oameni făcând exact aceeași greșeală.

Importanța tendințelor

Atunci când folosim analiza tehnică, observarea tendințelor este o disciplină importantă. Pe scurt, o tendință poate fi descrisă ca fiind direcția generală a pieței pe parcursul unei perioade specificate de timp. Tendințele pot fi atât de creștere, cât și de scădere, iar durata poate varia între ore și luni. Folosirea tendințelor poate ajuta investitorii să compună o întreagă imagine de ansamblu a investiției și să dea indicații pentru momentele în care se investește și în care nu.

5 instrumente ale analizei tehnice și cum se folosesc acestea:

Media mobilă simplă

O medie mobilă simplă este un instrument util pentru a analiza tendința unui titlu deoarece nivelează evoluțiile prețului și reduce „zgomotul”. Este calculată prin adăugarea prețului de închidere al unui titlu pentru o perioadă anume - de obicei 20, 50 sau 200 de zile – și apoi prin împărțirea acestui total la același număr. Un număr mai mic de zile va duce la o volatilitate mai mare. Atunci când se folosește o medie mobilă simplă, se caută momentul în care cele două medii mobile se intersectează, moment denumit de obicei „crucea morții” sau „crucea de aur”. Deși acestea pot fi folosite pentru a observa o tendință viitoare, ele nu reprezintă cele mai puternice semnale deoarece media mobilă simplă este un indicator de întârziere.

EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți

SEMNAL DE CREȘTERE:

Crucea de aur apare atunci când media simplă mobilă pe 50 de zile se intersectează deasupra unei medii mobile pe 200 de zile în creștere. Acesta este considerat un semn al pieței în creștere și un indicator de cumpărare. Iată-l exemplificat de acțiunile Tesla, unde crucea de aur a apărut la începutul anului 2017, dând startul unei tendințe pozitive al prețului acțiunilor.  

INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile

SEMNAL DE SCĂDERE:

O cruce a morții apare atunci când curba mediei mobile simple pe 50 de zile intersectează sub  o medie mobilă pe 200 de zile în scădere. Acesta e un semn al unei piețe în scădere, ceea ce ar putea indica faptul că este momentul de a vinde. În acest grafic, media pe 50 de zile a intersectat sub linia pe 200 de zile (în roșu), indicând o tendință de scădere mai îndelungată pe parcursul anului.

INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile

Poate fi dificil de știut când să cumperi sau când să vinzi. Stabilirea unor linii de tendință este un mod de a dezvolta indicații pentru momentul cumpărării și pentru momentul reducerii pierderilor. Liniile de tendință se realizează prin trasarea unei linii între două sau mai multe puncte de preț, fie puncte maxime sau puncte scăzute pentru a trasa liniile de rezistență și de suport.

SEMNAL DE CREȘTERE:

Linia de tendință superioară este linia de tendință de rezistență. Atunci când prețul trece peste linia de rezistență, acest lucru ar putea indica o tendință pozitivă pentru acel instrument dat și reprezintă un semnal de cumpărare. 

EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxe

SEMNAL DE SCĂDERE:

Punctele de preț mai scăzute formează linia de tendință de susținere. Este folosită pentru a seta stop-loss sau pentru a identifica oportunități short. Dacă un instrument trece brusc peste linia de susținere, acest lucru este deseori un semnal de scădere și indică un preț unde investitorul ar beneficia, de obicei, de pe urma reducerii pierderilor în loc să mențină un instrument al cărui preț nu se știe dacă se va redresa. În acest exemplu, ar însemna că indicele NASDAQ 100 ar ajunge la sub 7600.

INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile

Indicele forței relative (Relative Strength Index - RSI)

RSI este un indicator de mișcare în intervalul 0-100 care arată relațiile celei mai recente evoluții din piață. Acest lucru poate indica dacă un activ este supra-cumpărat sau supra-vândut.

SEMNAL DE CREȘTERE:

Atunci când indicatorul este între 0-30, acest lucru înseamnă că activul este supra-vândut, ceea ce înseamnă că poate fi momentul de a cumpăra înainte ca tendința să se schimbe. În cazul Tesla, care a avut loc în luna mai, RSI a scăzut sub 30 înainte de a se redresa în lunile următoare.

SEMNAL DE SCĂDERE:

Dacă indicatorul este plasat între 70-100, acest lucru arată că activul este supra-cumpărat. Acest lucru înseamnă că poate fi momentul potrivit de a retrage înainte ca tendința să se schimbe. În exemplu Tesla, exemplificat aici, în iunie RSI a trecut de 70, ceea ce a marcat o schimbare a tendinței.

INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile

Benzile Bollinger

Benzile Bollinger sunt folosite pentru a urmări volatilitatea pieței și pentru a oferi indicatori pentru momentul vinderii sau cumpărării. Benzile Bollinger constau dintr-o medie mobilă simplă cu o bandă deasupra și o bandă dedesubt care arată deviația standard, indicând modul în care prețurile sunt dispersate în jurul unei valori medii. Dat fiind că volatilitatea fie scade sau crește, benzile se mișcă. Dacă volatilitatea este mare, benzile se extind - iar dacă volatilitatea este scăzută - benzile se contractă.

SEMNAL DE CREȘTERE:

O mișcare abruptă ce traversează banda superioară reprezintă, de obicei, un semnal de creștere. În acest exemplu, acțiunile Tesla au traversat banda superioară în octombrie, marcând începutul unei tendințe de creștere pe tot parcursul lunii următoare.

EXCLUSIV Culisele tranzacției America House. Morgan Stanley nu se oprește. Și o declarație surprinzătoare: Bucureștiul duce lipsă de clădiri emblematice! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Culisele tranzacției America House. Morgan Stanley nu se oprește. Și o declarație surprinzătoare: Bucureștiul duce lipsă de clădiri emblematice!

SEMNAL DE SCĂDERE:

Dacă există o mișcare abruptă către banda inferioară, este un semnal de scădere. În decembrie 2019, acțiunile Tesla au traversat banda inferioară. Acest lucru a indicat o tendință de scădere în lunile următoare.

INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile

Volumul     

Urmărirea volumelor de tranzacționare poate indica momentul în care piața este pe cale să scadă sau să crească - oferind informații despre momentul propice de vânzare sau cumpărare. Volumul crește atunci când investitorii cumpără sau vând un anumit activ și sacde atunci când acesta nu e tranzacționat. Prețul și volumul merg mereu mână în mână din moment ce nu există piață fără mișcări ale prețurilor și nu există mișcare a prețului fără volum. Volumul reprezintă echilibrul dintre ofertă și cerere, ceea ce mișcă prețurile în sus sau în jos.

SEMNAL DE CREȘTERE:

Atunci când prețul și volumul scad, acest lucru reprezintă o confirmare a tendinței și un semn de epuizare - ceea ce ar putea duce la o tendință negativă.

INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile

SEMNAL DE SCĂDERE

La fel, dacă prețul crește, dar volumul scade, este, de asemenea, o confirmare a dezvoltării unei tendințe. Acesta este un semn de epuizare care ar putea duce la o tendință pozitivă.

INFOGRAFIC Analiză tehnică: 5 instrumente pentru a îmbunătăți tranzacționarea în piețe volatile

viewscnt
Afla mai multe despre
saxo bank
tranzactionare