UE scoate Elveția de lista ”gri” a paradisurilor fiscale

UE scoate Elveția de lista ”gri” a paradisurilor fiscale
scris 10 oct 2019

Cele 28 de state membre UE au retras joi Elveția de pe lista lor ”gri” a paradisurilor fiscale, apreciind că aceasta ”se conformează tuturor angajamentelor în domeniul cooperării fiscale”, relatează AFP.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Elveția figurează pe lista ”gri” a elevilor nesilitori în domeniul fiscal, dar care și-au asumat angajamente - încă neconcretizate de la deschiderea acestei liste de către UE la 5 decembrie 2017, scrie News.ro.

”Dacă Elveția iese de pe această listă, este un succes pentru mine. Cea mai bună listă e cea mai scurtă”, și-a exprimat satisfacția comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice Pierre Moscovici într-o conferință de presă la Luxemburg.

ONG-ul Oxfam, care luptă împotriva evaziunii fiscale, și-a exprimat regretul față de această decizie a miniștrilor Finațelor din UE.

”Elveția și-a abolit regimurile fiscale preferențiale, însă continuă să ofere întreprinderilor stimulente fiscale importante și dobânzi mici. Asta va continua probabil să atragă întreprinderile care caută să evite să-și plătească partea dreaptă de impozite”, a denunțat ONG-ul într-un comunicat.

Elveția a adoptat o reformă fiscală în octombrie 2018, însă punerea în aplicare și intrarea în vigoare ale acesteia au fost amânate din cauza unui referendum. Modificările au intrat în vigoare și urmează să fie aplicate începând de la 1 ianuarie 2020.

ULTIMA ORĂ Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte al ASF CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte al ASF

În afară de Elveția, patru țări au fost scoase de pe lista gri - Albania, Costa Rica, Insula Maurițiu și Serbia, potrivit unui comunicat publicat de UE la o reuniune a celor 28 de miniștri ai Finanțelor la Luxemburg.

Emiratele Arabe Unite (EAU) și Insulele Marshall au fost scoase, la rândul lor de pe lista ”neagră” a paradisurilorfiscale, pe care se află țări și teritorii considerate ”necooperante”, adică nu și-au asumat angajamente de bună purtare în domeniul fiscal.

Pe lista neagră se află ”elevi mai răi” decât pe cea gri, deoarece aceștia nu au promis niciodată nimic UE. Este vorba despre opt nume pe lista neagră - Samoa americană, Belize, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad and Tobago, Insulele Virgine americane și Vanatu.

Miniștrii Finanțelor din UE au întocmit aceste liste - neagră și gri - în urmă cu mai puțin de doi ani, în urma mai multor scandaluri - între care Panama Papers și LuxLeaks -, în vederea unei îmbunătățiri a luptei împotriva evaziunii fiscale a multinaționalelor și marilor bogătași.

Sancțiunile impuse țărilor de pe lista neagră sunt destul de limitate - blocarea fondurilor europene pe care le-ar putea accesa.

viewscnt
Afla mai multe despre
eleveția
paradis fiscal