INFOGRAFICE Două licitații ratate pentru Finanțe. Creștere puternică a randamentelor în criza politică

INFOGRAFICE Două licitații ratate pentru Finanțe. Creștere puternică a randamentelor în criza politică
scris 4 oct 2021

Ministerul Finanțelor Publice a respins toate ofertele depuse de bănci pentru titlurile de stat scoase astăzi la licitație. Randamentele au crescut puternic, mai ales pe scadențele mai lungi, înainte de ziua decisivă pentru guvernul Cîțu, care se va confrunta marți cu o moțiune de cenzură.

Titlurile cu scadența în octombrie 2034 au atras subscrieri de doar 289 de milioane de lei față de un prospect de 400 de milioane de lei. Pentru obligațiunile scadente în iunie 2024 subscrierile au fost și mai slabe, la doar 145 de milioane de lei în comparație cu prospectul de 500 de milioane de lei.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Curba randamentelor arată o creștere pe toate scadențele în comparație cu luna trecută și un profil mult mai abrupt, cu o creștere substanțială pe termen lung în comparație cu anul anterior.

INFOGRAFICE Două licitații ratate pentru Finanțe. Creștere puternică a randamentelor în criza politică

“Titlurile în lei au suferit de pe urma acutizării crizei politice, în condițiile în care moțiunea pentru demiterea guvernului programată pentru marți are mari șanse să reușească”, arată Erste într-un raport săptămânal.

CONFIRMARE Libra Internet Bank a venit cu o nouă serie, masivă, de obligațiuni la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Libra Internet Bank a venit cu o nouă serie, masivă, de obligațiuni la bursă

Față de săptămâna precedentă, dobânzile la obligațiunile în lei pe 10 ani au crescut cu 40 de puncte de bază la peste 4,4%. Avansul pentru randamentele la titlurile pe un an este de circa 10 puncte de bază la 2,5%.

INFOGRAFICE Două licitații ratate pentru Finanțe. Creștere puternică a randamentelor în criza politică

La creșterea dobânzilor pe piața internă a contribuit și creșterea dobânzii cheie din Cehia peste așteptări – o dublare la 1,5%, arată BCR.

Director din ASF, după audieri în Parlament, pe tema City Insurance: Am făcut investigații intense. Un cont declarat în Elveția nu exista! CITEȘTE ȘI Director din ASF, după audieri în Parlament, pe tema City Insurance: Am făcut investigații intense. Un cont declarat în Elveția nu exista!

Ministerul Finanțelor are în plan emiterea de titluri de stat în lei în valoare de 5,63 miliarde lei în octombrie, calendar ce pare acum deraiat. În această lună ajung la scadență obligațiuni în valoare de 9,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă că cel mai probabil Ministerul Finanțelor va injecta lichiditate în piață prin emisiunea netă de titluri de stat, mai arată BCR.

BNR nu a mai atras depozite de la bănci luni. Operațiunea de piață de săptămâna trecută de drenare a lichidității adusese oricum doar 115 milioane de lei, față de 4,6 miliarde de lei în săptămâna anterioară.

O scădere a lichidității pe termen scurt este vizibilă și în ratele de pe piața monetară, care au crescut cu circa 20 de puncte de bază față de săptămâna trecută.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica