ING Bank: Leul s-ar putea aprecia vineri la 4,5 lei/euro,dacă Marea Britanie decide să rămână în UE

ING Bank: Leul s-ar putea aprecia vineri la 4,5 lei/euro,dacă Marea Britanie decide să rămână în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2016

Moneda națională s-a putea aprecia brusc, vineri, în cazul în care Marea Britanie decide să rămână în Uniunea Europeană, cursul urmând să încheie săptămâna la valoarea de 4,5 lei pentru un euro, iar în cazul în care Marea Britanie decide să părăsească UE, leul ar putea avea o evoluție mai bună decât a zlotului polonez și a forintului unguresc, se arată într-un raport al ING Bank România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În perioada premergătoare Referendumului de joi privind aderarea Marii Britanii la UE, cursul de schimb EUR/RON a fost supus unei presiuni de apreciere, ajungând aproape de maximumul din ianuarie. Dat fiind faptul că ING încă se așteaptă ca Marea Britanie să rămână în UE, ne așteptăm ca leul să se întărească brusc, vineri, și posibil să închidă săptămâna aproape de 4,50 lei/euro. Dacă se întâmplă Brexit, ne așteptăm ca leul să continue să aibă performanțe mai bune decât HUF (forintul unguresc - n.r.) și PLN (zlotul polonez - n.r.), dar este posibil ca nu toate consecințele să fie vizibile imediat, iar evenimentul să se răsfrângă pe tot parcursul anului. În urma unui astfel de scenariu, EUR/RON ar putea testa maximele din ianuarie din jurul 4,55-4,56 (lei/euro n.r.), la sfârșitul săptămânii, dar am putut vedea BNR acționând în a reduce presiunile, făcând din aceasta un vârf temporar", se spune în raportul ING Bank.

La rândul lor, economiștii Erste Group susțin că monedele din Europa Centrală și de Est ar putea să se aprecieze în caz de Bremain și să se deprecieze în caz de Brexit. Aceștia se așteaptă ca în cazul Brexit-ului, băncile centrale din Croația, România și Serbia să intervină pentru a reduce volatilitatea de pe piață. Băncile din Ungaria și Polonia ar permite o depreciere (peste 318 EUR/HUF și, respectiv 4,50 EUR/ PLN) și să ia măsuri numai în caz de turbulențe excesive.

Microsoft: Google Chrome este rău pentru laptopuri CITEȘTE ȘI Microsoft: Google Chrome este rău pentru laptopuri

"Leul românesc a pierdut mai puțin de 1% față de euro pe parcursul ultimei săptămâni și jumătate, din cauza temerilor cu privire la o posibilă ieșire a Marii Britanii din UE. Brexit-ul ar putea extinde slăbiciunea leului, dar ne așteptăm ca banca centrală să limiteze volatilitatea extremă a leului, în conformitate cu regimul său de flotare controlată. Dacă cetățenii britanici votează în favoarea aderării la UE, leul ar putea recupera o parte dintre pierderile recente", se spune în raportul Erste Group.

La sfârșitul săptămânii trecute, moneda națională s-a apreciat în raport cu euro, cursul anunțat, vineri, de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,5341 lei pentru un euro, cu 0,55 bani (-0,12%) mai puțin față de cotația anterioară, de 4,5396 lei/euro. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ing bank
leu
marea britanie
ue